Rimac, Gideon, ByteLab i VIDI stvorili novo hrvatsko računalo: “Pripremamo prvu seriju”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon godinu i pol dana razvoja, u koji se sada uključio i FER, prvih 500 primjeraka VIDI X mikroračunala isporučit će se školama u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je napravljeno novo računalo, i to za obrazovanje. Riječ je o pandanu BBC-jeva računala micro:bit koje se kod nas koristi u STEM edukaciji u školama. Ime novog hrvatskog računala je VIDI X. Tehnički, to je mikroračunalo otvorenog koda namijenjeno STEM edukaciji u školama, koje je u Hrvatskoj dizajnirala i proizvela grupa domaćih tvrtki okupljenih oko tehnološko-medijske kuće Vidi. Među inima, na projektu su radili Byte Lab Grupa, Rimac Automobili i Gideon Brothers.

Tomislav Kotnik, osnivač i direktor Vidija, kaže da se novo hrvatsko računalo razvija već dulje od godinu i pol. Sada, ističe, pripremaju prvu seriju koju će isporučiti za praktičan rad u škole.

Odličan alat

– Dosad smo napravili 500 mikroračunala VIDI X i sada ih planiramo proizvesti još 500, čime očekujemo da ćemo do kraja ove školske godine pokriti 50 škola koje su se same prijavile da na njemu počnu raditi projekte s učenicima – kaže Kotnik.

Dodaje da im je cilj u idućih nekoliko godina isporučiti računala tisuću škola i fakulteta te ga tako učiniti dostupnim za 400.000 učenika i studenata.

– Mikroračunala su se pokazala kao odličan alat za STEM edukaciju u obrazovnom sustavu, a mi smo to željeli podići na još višu razinu. Mikroračunalo VIDI X nije kupljeno u Engleskoj, Njemačkoj ili Kini, dovezeno ovamo i isporučeno školama, nego smo okupili hrvatske proizvođače hardvera i domaće stručnjake te smo dizajnirali i naručili ovdje u Hrvatskoj proizvodnju tog računala – kaže Kotnik.

Matija Puškar, suosnivač i direktor Byte Lab Grupe, koja je dosad razvijala i proizvodila hardver za kompanije poput 3M-a i ABUS-a, kaže da su se uključili u projekt upravo iz tog razloga. Byte Lab Grupa zaslužna je za inicijalni razvoj novog mikroračunala i radi na njegovoj proizvodnji.

– Za nas je ovo projekt iz područja društvene odgovornosti, gdje želimo mladima pokazati da je hardver koji danas koriste u svakodnevnom životu ne samo moguće proizvesti u Hrvatskoj nego i da se on, u određenoj količini, stvarno i proizvodi u Hrvatskoj – kaže Puškar.

Navodi da Byte Lab Grupa surađuje s fakultetima poput FER-a, pa dio njegovih studenata tijekom godine ima prilike obići njihov pogon i u to se i uvjeriti. No, Puškar ističe da će ovako ta činjenica, da stvarno postoje tvrtke koje u Hrvatskoj proizvode hardver, poput Rimac Automobila, Gideon Brothersa i samog Byte Laba, biti još vidljivija učenicima i studentima.

– Time što će u rukama imati VIDI X, mikroračunalo koje je proizvedeno u Hrvatskoj, djeca i studenti imat će opipljiv dokaz što je sve moguće ovdje napraviti i što se ovdje radi. Nadamo se da će ih to inspirirati te potaknuti da se zainteresiraju za STEM – kaže Puškar.

Idući korak

Tomislav Kotnik kaže da su beta verziju novog hrvatskog mikroračunala predstavili u prosincu 2019. na Vidi e-novation Awardsu. Nakon toga su tijekom prošlog ljeta isporučili prve testne primjerke u nekoliko srednjih škola i Robotičkom savezu Hrvatske. Ujesen su ih počeli testirati. Kotnik kaže da je idući korak suradnja s FER-om.

– Potpisali smo ugovor s FER-om o izradi priručnika s radionicama za korištenje VIDI X-a u nastavi, a to će za nas biti značajan projekt koji će trajati najmanje godinu dana i koji će osigurati vrhunske edukacijske materijale – zaključuje Kotnik.

 

(izvor: Hina)

Share.

Comments are closed.