Puhovski: Milanović pokazao superiornost iako su klauni kao Komšić tvrdili da nema nikakve šanse jer nemaju pojma kako funkcionira NATO

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Profesor i politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski u razgovoru za Avaz.ba prokomentirao je jučerašnju odluku NATO-a da uvaži dio zahtjeva Hrvatske na kojima je inzistirao predsjednik Zoran Milanović da se u završnom dokumentu Alijanse koji govori o BiH spomene Daytonski sporazum.

Puhovski je kazao da je to pobjeda Milanovića u Hrvatskoj i BiH, ali da je to minorna stvar u Bruxellesu.

– On hoće igrati političku ulogu u Hrvatskoj i BiH, a ne u Bruxellesu i, prema tome, to je njegov veliki uspjeh. O tome nema spora, pogotovo kad su ovakvi klauni kao Komšić tvrdili da on nema nikakvu šansu jer nemaju pojma o tomu kako NATO funkcionira – kazao je Puhovski.

Dodaje da je Milanović u ovome pokazao svoju superiornost.

– Nažalost, iako ga je uglavnom izabrala ljevica, Milanović se sada profilira kao suverenist i nacionalist i u tom pogledu ima uspjeha – kaže Puhovski.

Puhovski se osvrnuo i na presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću kazavši da se mogla očekivati.

– Ali je neugodno i neukusno što u Hrvatskoj pozdravljaju tu presudu, a istovremeno su u velikom dijelu hrvatske javnosti, uključujući i predsjednika Milanovića, u više navrata odbacili koncept udruženog zločinačkog pothvata bez kojeg Mladić ne bi bio osuđen.

Drugim riječima, kad se radilo o srpskoj strani taj koncept je prihvatljiv, s druge strane, kad se radi o hrvatskoj, gdje se čak spominjalo i predsjednika Tuđmana, to je u Hrvatskoj izazivalo bijes – kazao je Puhovski.

Kaže da se potvrdila žalosna činjenica, koja dokazuje potpuni neuspjeh jedne temeljne ideje, a koja je, kako kaže, bila pogrešna od početka, da će Haaški sud dovesti do nekih elemenata pomirenja na području bivše Jugoslavije.

– Nastavile su se stare priče. Vučić priča o tome da se sudi samo Srbe, a Milanović poput Vučića odbacuje koncept zajedničkog zločinačkog pothvata. I tu je stvar jako neugodna, pogotovo kad se vidi da to sudbeno vijeće ni u jednoj od točaka nije bilo jedinstveno. Predsjedavajuća sutkinja je prihvatila kao stav s izdvojenim mišljenjem da je Mladić djelovao u skladu sa zakonima ratovanja, što je doista perverzno. Pokazuje da na sudištu sude ljudi koji ne razumiju što se ovdje događalo. To je logično, ali oni s područja bivše Jugoslavije koji razumiju što se događalo nisu bili spremni suditi – zaključio je Puhovski za Avaz.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.