PRISTAO BITI SVJEDOK Bivši širokobriješki udbaš iz Mostara svjedoči o ubojstvu Đurekovića

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(foto: Lasić snimljen sa svojom opunomoćenicom Dalipagić prije dolaska na mostarski sud)

Lasić je sa svojom opunomoćenicom, (opunomoćenicom jer je osoba koja ne svjedoči u svojstvu osumnjičenog ili optuženog), mostarskom odvjetnicom Nadom Dalipagić u petak, 8. svibnja, ujutro došao na mostarski sud, a na poziv glavnog tužitelja Mladena Jurišića te se izjasnio da pristaje svjedočiti u jednom od najzanimljivijih sudskih procesa – suđenju Josipu Perkoviću, Višim pokrajinskim sudom u Munchenu u procesu protiv bivših pripadnika jugoslavenskih tajnih službi Zdravka Mustača i Josipa Perkovića.

“Moj opunomoćenik je svjestan i upoznat sa detaljima svjedočenja i svjedočit će putem video linka, a na poziv suda u Munchenu, odnosno, zamolnici koja je upućena od strane Ministarstva pravde BiH”, kratko je potvrdila mostarska odvjetnica Nada Dalipagić za Republiku.

Dvodnevno svjedočenje Ivana Lasića organizirati će se iz Tužiteljstva HNŽ-a, uz prisustvo njegove opunomoćnice, tužitelja Jurišića i sudca Manfreda Daustera iz Munchena.

Sudskom procesu u Njemačkoj protiv dvojice bivših pisokopozicioniranih dužnosnika tajnih službi Jugoslavije i Hrvatske, prethodilo je burno izručenje Perkovića od strane Hrvatske.

Širokobriježanin Ivan Lasić je jedan od trojice osoba za kojim je Njemačka svojedobno raspisala međunarodne tjeralice zbog ubojstava hrvatskih emigranata u toj zemlji. No, Hrvatska je izručila Perkovića, a dok zakonske olakšice BiH na to nisu obvezivale.

 

(foto: Josip Perković)

Za vrijeme ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića, Lasić je bio načelnik II. uprave SDB-a SSUP-a SFRJ-a, a o tom slučaju je u lipnju 1992. pred tadašnjim Vijećem za utvrđivanje poratnih žrtava komunističkog sustava ubijenih u inozemstvu dao i svoj iskaz.
Podsjetimo da je Lasić svojedobno saslušan u svojstvu osumnjičenog pred sudom u Širokom Brijegu BiH ne može izručivati svoje građane.

“Krajem prošle godine, od Županijskog suda u Mostaru proslijeđen je poziv Vrhovnog suda u Munchenu za njegovo svjedočenje ali u svojstvu svjedoka, a Lasić je izrazio spremnost da svjedoči, međutim, otežavajuća je okolnost što mu to ne dopušta njegovo zdravstveno stanje i visoka dob te je jedna od mogućnosti i njegovo svjedočenje putem izravnog video-linka”, svojedobno je najavila odvjetnica Dalipagić, pojašnjavajući da BiH, kao država koja nije članica EU-a, ne obvezuju pravila iz europskog uhidbenog naloga te da svoje državljane BiH ne izručuje drugim državama, izuzev ako su u pitanju djela ratnog zločina.

Lasić je vrlo važan svjedok i bivši suradnik optuženih Perkovića i Mustača.

 

Perkovića, koji je obnašao i najviše dužnosti u sigurnosnim službama tijekom mandata prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Hrvatska je nakon velikih političkih polemika ipak izručila njemačkom sudu 24. siječnja prošle godine, što je i svojevrsni presedan u neovisnoj Hrvatskoj. Perković tvrdi da nije povezan s Đurekovićevim ubojstvom, a ukoliko se dokaže suprotno, prijeti mu kazna doživotnog zatvora.
Zdravko Mustač, njegov nekadašnji kolega, izručen je 17. travnja, a optužnica ga tereti da je od 1982. do 1985. godine obavljao dužnost voditelja bivše jugoslavenske tajne službe ‘SDB’, te kao nadležna osoba Perkoviću dao nalog za planiranje i pripremu ubojstva Stjepana Đurekovića.

 
Lasić cijenjeni među udbaškim krugovima

 

Kako je svojedobno pisala Slobodna Dalmacija, Lasića se smatralo najkooperativnijim visokopozicioniranim udbašom koji je svojedobno i na Županijskom sudu u Zagrebu, u postupku protiv Vinka Sindičića, svjedočio o ‘procedurama’ donošenja odluka o likvidacijama hrvatskih emigranata

Na istom saslušanju, pred istražnim sucem Županijskog suda u Zagrebu Božidarom Jovanovićem, Lasić kao načelnik II. odjela Centra SDB-a Mostar te kasnije – od 1983. do 1986. – načelnik II. uprave SDB-a SSUP-a SFRJ, i to kao svjedok u istražnom postupku o ubojstvu Brune Bušića, izjavio je da nije bio uključen u proces likvidacije Đurekovića, ističući da je na tomu radio drugi Širokobriježanin – Stanko Čolak, kojeg je on naslijedio na dužnosti načelnika II. Uprave SDB-a u Beogradu.

Ukoliko Lasić i dalje ostane pri svom svjedočenju da je na likvidaciji Đurekovića “radio”, također Širokobriježanin Stanko Čolak, daljnji tijek samog procesa, zbog uskih rodbinskih veza, mogao bi uzdrmati i sami aktualni politički vrh u HDZ-u BiH.

(V.S./republikainfo.com)

Share.

Leave A Reply