Premijerom „Heroja nacije“ Narodnog pozorišta Mostar počeo 18. međunarodni festival komedije ‘Mostarska liska 2021’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tijekom festivala u Narodnom pozorištu Mostar bit će izvedeno sedam predstava komediografskog žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

“Na ovogodišnji festival prijavilo se oko 40 predstava iz zemalja regije, a selekcijom je odabrano njih sedam. Osim pet kazališta iz BiH, nastupit će i ansambl kazališta Planet Art iz Zagreba s komedijom ‘Ritina škola’, te Kruševačko pozorište sa predstavom ‘Čekajući Godoa’. Unatoč problemima s pandemijom, mislim da ćemo ove godine imati sadržajno jak i kvalitetan festival”, rekao je direktor NP Mostar Almir Mujkanović na ceremoniji otvaranja.

Natjecateljski program je otvoren premijerom predstave ‘Heroj nacije’ Narodnog pozorišta Mostar, koja je rađena po tekstu Ivana M. Lalića, a čiju režiju potpisuje Goran Damjanac.

Premijeri je nazočio i autor teksta, beogradski dramski pisac Ivan M. Lalić.

“Ovaj komad, koji je nastao nakon 2000-tih, doživio je nevjerojatnu sudbinu. On danas djeluje aktualnije nego u vrijeme kada je napisan. Bavi se medijima i ulogom medija u savremenom oblikovanju individualne svijesti na Balkanu. Sretan sam jer se on igra podjednako dobro i u Srbiji, ali i u Sloveniji, evo sada i u BiH. Tekst govori o nekim zajedničkim sudbinama i problemima malog balkanskog čovjeka”, ističe Ivan M. Lalić.

Stručni ocjenjivački sud kojeg ove godine čine dramaturg Almir Imširević, redatelj Marko Misirača, te glumac i reditelj Velimir Pšeničnik Njirić, dodjelit će nakon svake odigrane predstave dvije ‘Male liske’, nagrade za najboljeg glumca ili glumicu večeri. Amela Kreso i Saša Oručević su ovogodišnji prvi dobitnici.

Na kraju Festivala bit će dodijeljene ‘Velike liske’ za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju i najboljeg glumca/glumicu, kao i posebne nagrade. Također, bit će odabrane i najbolje predstave po ocjeni publike, u čijem su žiriju Nada Dalipagić, Faris Smajkić i Sarah Sarić. U žiriju medija su Meliha Smajkić (Dnevni avaz), Cvita Kusić (FENA) i Rosanda Zovko (FTV).

Nakon svečane ceremonije dodjele nagrada 30. rujna, festival će biti zatvoren koncertom grupe ‘Divanhana’.

Tijekom trajanja festivala bit će upriličeno i niz koncerata, izložbi i radionica.

‘Mostarska liska 2021’ se nastavlja u petak 24. rujna, kada je na programu ‘Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja’, autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.