POZORIŠTE U KAZALIŠTU – “TAKO SE TO RADI” Šefica računovodstva u NP Mostar dobila otkaz jer nije željela platiti račun za SDA – Demantiraju je iz Pozorišta

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aldijana Šteta je odlučila za Klix.ba iznijeti nevjerojatnu priču u kojoj tvrdi da je u Narodnom pozorištu Mostar, gdje je osam godina radila na mjestu šefice računovodstva, dobila otkaz jer je odbila platiti račune bez pokrića, među kojima su i oni koji se odnose na financiranje izborne kampanje SDA, čiji je član direktor tog kazališta Almir Mujkanović.

Novinarima Klixa pokazala je račun za tiskanje plakata, letaka i programske knjižice u iznosu od 3.000 KM, kao jedan od primjera koji je ispostavljen netom poslije izbora u Mostaru.

“Slala sam dopis Vladi HNŽ i Gradu Mostaru, koji su osnivači Narodnog pozorišta, ali nisam dobila nikakve odgovore. Potom sam otišla do načelnika Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Bože Ćorića (HDZ), koji je bio zaprepašten onim što je vidio. Kazao je da je to kazneno djelo, ali nakon što sam otišla on me nazvao i rekao da sam s direktorom to trebala riješiti uz kavu i dogovoriti da se ti računi plate, jer se to tako radi”, tvrdi Šteta.

Pored svega, kako naglašava, kad je ona dobila otkaz, na njeno mjesto je Mujkanović zaposlio svoju šurjakinju koja je završila ekonomsku školu, a koja nikada do tada nije radila, zbog čega je Šteta protiv njega podnijela kaznenu prijavu u Tužiteljstvu HNŽ za zloupotrebu položaja.

“Svjesna sam da se ne mogu izboriti sama u ovoj priči i dokazati malverzacije i koruptivne radnje koje se događaju u Narodnom pozorištu pa sam angažirala odvjetnikakoji je uzeo slučaj bez oklijevanja”, kaže Šeta.

Ističe kako zna da je pravda spora, ali i da vjeruje kako je dostižna te da će ovaj slučaj na kraju sudskim putem dokazati sve što ona govori.

Pokazujući nam opsežnu dokumentaciju izdvaja i dopis Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ, u kojem jasno stoji da je inspekcijska služba utvrdila kako je otkazom koji joj je uručio direktor Mujkanović oštetio njena radna prava, zbog čega će županijski inspektor poduzeti zakonom propisane mjere i izdati prekršajni nalog.

Komentirajući ovaj slučaj, direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović za Klix.ba kaže kako je “izlazak u javnost bivše šefice računovodstva u toj instituciji osvetnički pohod u kojem ona želi nanijeti štetu njemu osobno i Narodnom pozorištu”.

“Ona nije htjela raditi. Kad joj je rečeno da nešto plati, ona je to odbijala i jednostavno je počela odlučivati što će se platiti, a što neće. Mislila je da može voditi ustanovu umjesto mene i to je kulminiralo otkazom, sad i njenim osvetničkim pohodom. Samo će dobiti tužbu i mislim da se nakon toga neće dobro provesti”, kazao je Mujakanović.

Ističe da je Šteta sve račune koje je smatrala spornim dostavila Gradskoj upravi Mostara i da nakon toga unutarnja kontrola nije našla ništa sporno te da bi u suprotnom podnio ostavku.

Iz Transparency Internationala upozoravaju da je stranačko zapošljavanje i izvlačenje novca za financiranje političkih partija iz javnih ustanova i javnih poduzeća duboko ukorijenjen problem koji je puno veći nego što se to zna u javnosti.

Srđan Traljić za Klix.ba kaže da je Transparency International kroz monitoring tijekom prošle izborne kampanje generalno primijetio brojne slučajeve gdje se novac iz javnih ustanova izvlačio za financiranje političkih stranaka.

“Imali smo izravne primjere gdje su javna poduzeća i javne ustanove plaćale reklame i bilborde koji su promovirali određene kandidate”, kaže Traljić.

Klixov tekst u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Iz Narodnog pozorišta sve demantirali i tvrde da ih je bivša djelatnica godinama potkradala

Iz Narodnog pozorišta Mostar demantirali su sve navode svoje bivše zaposlenice te tvrde da ih je ista potkradala, protiv nje podnijeli kaznenu prijavu zbog “zloupotrebe povjerenja”. Iz NP Mostar su medijima dostavili demantij kao i kaznenu prijavu te ostalu dokumentaciju u kojima stoje i osobni podatci Aldijane Šute, kao JMBG, adresa stanovanja, ime oca i majke itd., što je očito kršenje Zakona o zaštiti podataka od strane NP Mostar.

“Narodno pozorište kao i direktor osobno, u potpunosti i kao gnjusne laži odbacuje navode bivše radnice Aldijane Šteta iznesene u tekstu.

Aldijana Šteta dobila je otkaz jer je odbijala izvršiti više radnih zadataka iz opisa radnog mjesta, a koji nemaju veze sa plaćanjem računa koje je ista dostavila redakciji Klix-a. Razlozi su navedeni u samom otkazu čiji sadržaj ista krije jer raskrinkava njene laži. Svi računi koje je imenovana problematizirala su dostavljeni Službi unutarnjeg nadzora Grada Mostara koja je na zahtjev gradonačelnika izvršila kontrolu, te su ustanovili da su navodi Aldijane Šteta netočni. To što radnica nije upoznata da Narodno pozorište radi određene manifestacije, u ovom slučaju
„Mostarsko ljeto 2020“, u kojem periodu je ista bila na godišnjem odmoru, te da po istom osnovu nastaju i troškovi, samo je znak koliko je neupućena i osiona bila. Dovoditi Narodno pozorište i bilo koju političku partiju u vezu, a u ovom slučaju SDA čiji član je Aldijana Šteta, je izvan svakog razuma i krajnje zla konstrukcija s namjerom da uništi dignitet ove kuće”, navodi se u demantiju NP Mostar.

“Aldijana Šteta je otkaz dobila prije 3 mjeseca, točnije, 15.1.2021. godine, a jedini razlog zašto sada izlazi u javnost je taj što je na svim relevantnim adresama (Služba za kulturu, Služba unutarnjeg nadzora, nadležno ministarstvo) dobila odbijenicu, odnosno, jer su svi uvidjeli da iznosi notorne neistine. Jedina istina u cijeloj priči je ta da je Aldijana Šteta sustavno potkradala pozorište, sebi kupujući obuću u trgovini Astra doo te bijelu tehniku u trgovini Megamarkt doo Mostar sredstvima Pozorišta, te sebi godinama obračunavajući plaću koja joj ne pripada, na koji način je oštetila ovu ustanovu za iznos veći od 11.000 KM. Za ova nedjela, Pozorište je podnijelo kaznenu prijavu koja se vodi pod brojem T07 0 KTK 0028832 21 od 1.4.2021. godine te tužbu za naknadu štete koja se vodi pod brojem 58 0 P 232060 21 P od 26.2.2021. godine”, stoji, između ostaloga, u demantiju iz Narodnog pozorišta Mpstar te zaključuju kako se radi o osvetoljubivom potezu njihove biveš djelatnice.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.