Palmer i Eichhorst odredili minimum ispod kojeg neće ići – Pregovori zamalo propali sa Čovićem i Izetbegovićem, a bilo je i nekih prijetnji

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) moraju se implementirati, uključujući uklanjanje diskriminatornog jezika, veći nadzor nad izbornom administracijom i zaštitu od krađe glasova”, poruka je iz veleposlanstva SAD-a u BiH.

Kako je naglašeno, domaćim liderima iznijete su minimalne mjere o izbornoj transparentnosi koje moraju biti dio svakog reformskog paketa.

Ova izjava uslijedila je nakon pregovora o reformi Izbornog zakona koje su i danas vodili predstavnici američke i europske administracije, američkog izaslanika za izbornu reformu Mathewa Palmera i predstavnice EU Angeline Eichhorst sa bh političkim predstavnicima.

Nakon što su bili i jučer (ponedjeljak, 29. studenog) i u utorak poslijepodne na razgovorima ponovno su nazočili predsjednici SDA i HDZ BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Niti jedan od njih nije davao izjave za medije nakon sastanka, a pregovori se nastavljaju i danas.

Dok domaći lideri izbjegavaju komentirati tijek pregovora, pozivajući se na svoje izvore, portal Istraga.ba, donosi više pojedinosti o napetim razgovorima predsjednika HDZ-a i SDA s međunarodnim dužnosnicima.

“Sve češće se u Bruxellesu čuje priča da su ljudi zabrinuti postoji li uopće šansa za opstojnost zemlje. Ja sam rekla takve tvrdnje ne treba iznositi, jer ja smatram da to nije tako i rekla sam – pustite nas da radimo”, kazala je u ponedjeljak u Sarajevu Angelina Eichhorst, direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS), obraćajući se svojim sugovornicima na jednom od sastanaka koji su se odnosili na “tehničke” izmjene Izbornog zakona BiH.

Slične stavove, prilikom prve posjete posvećene izmjenama Izbornog zakona iznosio je i Matthew Palmer, specijalni izaslanik State Departmenta zadužen za izbornu reformu.

“Otac ti je bio osnivač ove države, ne dopusti da ti zbog ovoga budeš kriv za njeno rušenje”, kazao je Palmer u nekoliko navrata predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Da bi “neprihvaćanje” kompromisa sa HDZ-om moglo odvesti državu u raspad, Palmer je, prema informacijama Istrage, ponovio i jednom oporbenom lideru iz Sarajeva.

Za takvim izjavama, međutim, Palmer i Eichhorst nisu posezali u utorak kada su izaslanstva SDA i HDZ-a pregovarale o izmjenama Izbornog zakona. Prema informacijama Istrage, HDZ je u utorak ponovno prezentirao četiri načina izbora članova Predsjedništva, ali svaki od njih je podrazumijevao etnički prefiks. To je naišlo na suprotstavljanje predstavnika Venecijanske komisije koji su rekli da se na taj način ne provode presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Inače, pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH bili su na rubu su propasti. Međunarodni posrednici, Angelina Eichhorst iz EU i Matthew Palmer iz američke administracije, koji mjesecima nastoje riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona BiH u utorak su, nakratko, i prekinuli pregovore između lidera SDA i HDZ-a BiH, piše Istraga.ba.

Revolt međunarodnih dužnosnika je izazvao čvrst stav lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je kazao da ne odustaje od “etničkog prefiksa” prilikom izbora članova Predsjedništva BiH. Čović je, prema informacijama Istrage, bio i protiv smanjenja nadležnosti domova naroda FBiH. No, nakon kraće stanke, odlučeno je da se u srijedu nastave pregovori izaslanstva SDA i HDZ-a koje će ponovno predvoditi Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Za sada postoji konsenzus u svezi sa “tehničkim” pitanjima. Prema informacijama Istrage, stranke su suglasne prihvatiti prijedloge SIP-a u svezi s određenim pitanjima koja se odnose na sam izborni proces. U pitanju su dvije konkretne stvari – autentifikacija i transfer rezultata.

Autentifikacija bi značila dodatne provjere identiteta birača. Naime, nakon što bi birač pokazao svoje osobne dokumente članovima biračkog odbora, uslijedio bi proces autentifikacije. Birač bi, naime, morao dati otisak prsta kako bi elektronski sustav, povezan sa bazom IDDEEA potvrdio njegov identitet, odnosno validnost osobne karte.

Drugo tehničko pitanje je pitanje transfera rezultata. Do sada je, naime, birački odbor prebrojao glasove, a oni su se tek unosili u sustav u općinskoj izbornoj komisiji. Sada bi, međutim, rezultati bili uneseni u sustav na samom biralištu.

To su, dakle, tehnička pitanja na koja je, prema informacijama Istrage, pristalo i izaslanstvo HDZ-a BiH. No, nesuglasice oko suštinskih izmjena Izbornog zakona su, za sada, nepremostive, zbog čega su i međunarodni posrednici posezali i za prijetećim izjavama.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.