Nova rezolucija EU o BiH: Problem su korupcija i izborne prijevare

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Europski parlament izradio je nacrt nove rezolucije o Bosni i Hercegovini. U novoj rezoluciji BiH se poziva na ustavne reforme te se od nje traži da se snažnije obračuna s korupcijom i istraži navode o izbornim prijevarama, prenosi Dnevni avaz.

”Europski parlament nesumnjivo snažno podržava Bosnu i Hercegovinu ka putu EU. BiH je po povijesti i zemljopisu u srcu Europe; etnička i vjerska raznolikost su srž DNK Europske unije i tako bi mogla biti buduća integracija BiH”, navedeno je.

Prezentacija nacrta izvješća predviđena je za 25.-26. siječanj, a rok za podnošenje amandmana je 2. veljače. Odbor će o dokumentu glasovati u ožujku. Nacrt dokumenta pripremio je izvjestitelj za BiH Paulo Rangel.

U dokumentu se potiče da “međunarodna zajednica olakša uvjete za ustavni dijalog pod vodstvom EU, posebno Parlamenta i uz savjetovanje s civilnim društvom”.

”Tijekom izvještajnog razdoblja bilo je jasno da se duboke reforme tek trebaju provesti kako bi se mogle provesti da BiH postigne status kandidata kojem se teži. Međutim, uzimajući u obzir posebno akutnoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19, mora se prepoznati određeni napredak”, navedeno je u rezoluciji.

Ipak, kako dalje navode, vjeruje se da je moguće postići više, ali da to ovisi isključivo o političkoj volji i posvećenost političkih lidera i institucija u zemlji, prenosi Dnevni avaz.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.