Plan cijepljenja protiv korone u FBiH

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja završio je izradu Plana imunizacije protiv Covida-19 te ga dostavio Federalnom ministarstvu zdravstva. Ovaj dokument bit će sutra razmatran na sjednici Vlade FBiH.

Kako doznaje N1, županijski zavodi za javno zdravstvo dobili su operativne zadatke i već rade na pripremi terena za početak imunizacije.

Prve doze cjepiva koje stignu bit će prebačene u Mostar koje ima spremno skladište. Riječ je Pfizerovom cjepivu koju je BiH nabavili putm sustava Covax. Iz ovog skladišta cjepivo će biti distrubirano prema svim županijama ravnopravno i solidarno.

U narednom periodu bit će osposobljena još tri centra za distribuciju i skladištenje – Mostar, Tuzla i Bihać.

N1 doznaje da se u prvom valu očekuje manja količina cjepiva, a točan broj treba priopćiti Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Kako je ranije priopćeno, prvo će biti izvršena imunizacija liječnika i medicinskog osoblja, zatim osoba treće životne dobi koje žive u socijalnim ustanovama, a potom i ostali.

Zdravstveni radnici koji će vršiti imunizaciju su spremni, s obzirom na to da je postupak isti kao i kod imunizacije cjepivom protiv gripe, a upoznati su načinom skladištenja i čuvanja ovog cjepiva.

Istaknuto je kako je FBiH spremna i za druge vrste cjepiva koje idu u hladnom lancu od dva do osam jer se isti lanac koristi i za cjepiva protiv virusa gripe. Federacija BiH je putem Covax sistema naručila 800.000 doza cjepiva protiv Covida-19, javlja N1.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.