Njemačka u strogom lock downu do 14. veljače

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Njemačka je nametnula stroge mjere u listopadu prošle godine, ali je na današnjem sastanku kancelarke Angele Merkel sa čelnicima saveznih država odlučeno da se u uvede strogi lock down do 14. veljače, pogotovo zbog novog soja koron virusa iz Velike Britanije. Njemački mediji donose detalje o mjerama koje će biti uvedene tijekom ovog perioda.

Prije svega je navedeno da će se sve mjere koje su donesene u prosincu produžiti do 14. veljače ove godine, a koje podrazumijevaju zatvorene škole, trgovine koje ne prodaju osnovne prehrambene namirnice, kina, kazališta, muzeji. A osim toga na snazi je i mjera prema kojoj jedno kućanstvo može posjetiti samo jedna osoba izvan njega.

Kako su naveli, neće se smanjiti rad prijevoznih sredstava, ali će se ograničiti broj putnika u njima i svesti na trećinu od uobičajenog.

Izuzetv toga, od građana se traži i obvezno nošenje kirurških i FFP2 maski u prijevozu i trgovinama, dok su one platnene zabranjene kao i prekrivanje šala preko usta i nosa.

S obzirom na to da postoji opasnost od novog soja virusa, odlučeno je da će škole i dalje ostati zatvorene iako se o tome u najvećoj mjeri raspravljalo. Usuglasili su se da se nastavi online sustav do 14. veljače kada će se odlučiti o daljnjim mjerama.

Na svim mjestima se mora poštovati fizička distanca od najmanje 1,5 metara, a maska je potrebna u crkvama i drugim svetim mjestima.

Njemački dužnosnici usaglasili su se da Savezno ministarstvo rada i socijalnih pitanja donosi uredbu o radu od kuće.

To znači da poslodavci prema njoj trebaju svojim uposlenicima omogućiti rad od kuće u svim onim područjima gdje je to moguće. Kao objašnjenje su naveli da bi smanjeni kontakti na poslu mogli dovesti do usporavanja procesa zaraze. Od poslodavaca je zatraženo i uspostavljanje fleksibilnog radnog vremena kako bi se time izbjegle gužve u javnim prijevozima i na javnim mjestima.

Naglašeno je i to da bi u pokrajinama u kojima ne opada broj zaraženih trebalo uvesti i policijski sat, međutim, o toj mjeri će se još dodatno svi izjasniti. U dokumentu je navedeno da su dosadašnja ograničenja popravila epidemiološku situaciju u Njemačkoj, ali da je potrebno poduzeti još strožije mjere kako bi se smanjio broj zaraženih i spriječila infekcija novim sojem virusa.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.