Pompeo optužio Kinu za genocid na Ujgurima

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dok se novoizabrani predsjednik Amerike Joe Biden priprema preuzeti dužnost, odlazeći šef države Donald Trump i njegova administracija donose odluke koje bi mogle izazvati brojne reakcije u SAD i inozemstvu, piše BBC.

U jednoj od posljednjih predsjedničkih naredbi, Trump je pokušao ukinuti zabranu putovanja za posjetitelje iz Brazila i većeg dijela Europe. Bidenova glasnogovornica je rekla da sada nije trenutak za ublažavanje tih mjera.

Da posljednji dan ne prođe bez velikih odluka potrudio se i državni tajnik Mike Pompeo koji je saopštio je da je Kina počinila „genocid i zločine protiv čovječnosti” protiv Ujgura i drugih etničkih manjina u sjeverozapadnoj oblasti Xinjiang.

Iako joe Biden na dužnost stupa sutra, srijeda, 20 sječnja – siječnja oko podne, pažnju javnosti skreću posljednji potezi Donalda Trumpa, a posebno moguća nova pomilovanja.

Zbog napada Trampovih pristalica na zgradu Kongresa 6. siječnja, uoči svečanosti inauguracije, stupanj pripravnosti svih sigurnosnih snaga podignut je na najvišu razinu. Tajna služba preuzela je zapovjedništvo nad sigurnosnim planovima, uz podršku oko 15.000 pripadnika Nacionalne garde, i tisuće policajaca. FBI je ranije upozorio na moguće prosvjede desničarskih ekstremista diljem zemlje, javlja BBC.

Što je rekao Pompeo?

„Vjerujem da genocid i dalje traje i da smo svjedoci sustavnog pokušaja kineske države da uništi Ujgure”, navodi se u Pompeovom priopćenju koje prenose i ostali svjetski mediji.

“U protekle četiri godine, ova je administracija razotkrila prirodu Kineske komunističke partije i nazvala je onim što jest: marksističko-lenjinističkim režimom koji vlada nad kineskim narodom koji pati dugi niz godina ispiranjem mozga i grubom silom. Posebnu smo pozornost posvetili postupanju Partije prema ujgurskom narodu, muslimanskoj manjinskoj skupini koja većinom boravi u autonomnoj regiji Xinjiang u zapadnoj Kini. Iako je Partija uvijek pokazivala duboko neprijateljstvo prema svim religioznim ljudima, sa sve većom zabrintuošću promatrali smo sve represivnije postupanje Partije prema Ujgurima i drugim etničkim i vjerskim manjinskim skupinama. Nakon pomnog ispitivanja dostupnih činjenica utvrdio sam da je, svakako od ožujka 2017. godine, Narodna Republika Kina pod vodstvom i kontrolom Kineske komunističke partije (KPK), počinila zločine protiv čovječnosti i to pretežno protiv muslimana Ujgura, ali i drugih pripadnika etničkih i vjerskih manjinskih skupina u Xinjiangu”, objavio je Pompeo.

“Zaključio sam da je Narodna Republika Kina, pod vodstvom i kontrolom Kineske komunističke partije, počinila genocid nad većinskim Ujgurima, muslimanima, ali i drugim etničkim i religijskim skupinama u Xinjiangu”, naveo je Pompeo.

Kineska vlada se već našla na meti kritika zbog navodnog korišzenja visoke tehnologije za praćenje i špijuniranje Ujgura, etničke grupe uglavnom muslimanske vjeroispovijesti.

Brojne organizacije za ljudska prava prethodnih godina su optužile kinesku vladu da drži prinudne radne logore u kojima se ujgurska djeca nasilno odvajaju od roditelja. Peking je odgovorio da se radi o dobrovoljnim kampovima za trening i obrazovanje.

Novi predsjednik Bajden najavio je da će po preuzimanju funkcije jedan od prioriteta njegove administracije biti optužbe na račun Kine i kršenja ljudskih prava.

Što znači Trumpova uredba?

Amerika je uvela ograničenje putovanja iz Europe u ožujku, dok je zabrana ulaska iz Brazila uvedena u svibnju.

Međutim, uredba Bijele Kuće od ponedeljka nalaže da zabrana prestaje vrijediti od 26. siječnja, šest dana nakon Bidenovog stupanja na medsto predsjednika. Nedugo potom na Twitteru se oglasila njegova glasnogovornica Jen Psaki:”Po savjetu našeg medicinskog tima, administracija ne namjerava ukinuti ova ograničenja 26. siječnja. Zapravo, planiramo ojačati mjere javne zdravstvene zaštite oko međunarodnih putovanja kako bi smanjili širenje Covida-19″.

Dodala je da sa „zaraznijim sojevima virusa koji se pojavljuju diljem svijeta, nije vrijeme za ukidanje ograničenja za međunarodna putovanja”.

 

(Izvor: BBC/Agencije)

Share.

Comments are closed.