“MEĐURELIGIJSKI DIJALOG” Efendija Cikotić, brat ministra sigurnosti, lansirao lažnu vijest da je bratić kardinala Puljića prešao na islam

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novinaru Agencije Anadolija iz džemata Kalibunar potvrđeno da je Danko Puljić, koji je jučer u toj džamiji primio islam, bratić kardinala Puljića, no iz Vrhbosnakse nadbiskupije objavili su demant te poručili kako kardinal Puljić ne poznaje Danka Puljića, niti je s njim u srodstvu te da nemaju ništa zajedničko izuzev prezimena. Vijest su prenijeli brojni mediji, a AA je uskoro uklonila lažnu vijest i objavila demant.

Aljo Cikotić, efendija travničke džamije na Kalibunaru, koji je bh. medijima potvrdio da je Danko Puljić koji je primio islam bratić kardinala Vinka Puljića, brat je Selme Cikotića (SDA), ministra sigurnosti BiH.

Iz Vrhbosanske nadbiskupije demantirail su ovu vijest: “Povodom naslova i vijesti na pojedinim portalima kako su bratić i sestra kardinala Vinka Puljića prešli na islam, a s ciljem istinitog informiranja obavještavamo svekoliku javnost kako je riječ o lažnoj vijesti. Izvjesnog gospodina Danka Puljića, koji je predstavljen kao kardinalov bratić – sin kardinalova brata i koji je u Travniku promijenio vjeru, vrhbosanski nadbiskup osobno ne poznaje i zajedničko im je jedino prezime. U Bosni i Hercegovini postoji više loza Puljića te kardinalu Vinku nije poznato da su on i spomenuti gospodin u bilo kakvom srodstvu, a sigurno nisu bliži rod. Isto tako gnjusna je laž da je sestra kardinala Puljića prije 20 godina prešla na islam. Molimo sve novinare i medijske djelatnike da poštuju načela novinarske etike te da u javnosti ne plasiraju lažne, senzacionalističke i neprovjerene informacije”.

Prije toga,  efendija Aljo Cikotić je na Facebook stranici kalibunarske džamije u Travniku objavio da su Danko i Antonija Puljić primili islam, te novinskoj agenciji Anadolija potvrdio da je Danko Puljić, sin brata kardinala Puljića.

U svezi ovoga, Dnevnik.ba je podsjetio da se efendija Cikotić se i 2010. godine našao u središtu skandala kada je, upravo džamija na Kalibunaru, u medijima opisana kao jedna od tri masovna okupljališta vehabija u Travniku. Cikotić je tada, podsjetimo, prozvan da je “široko otvorio vrata svoje džamije vehabijama”.

“Nikad nije bilo konfrontacije između vjernika dvaju različitih pristupa islama”, rekao je tada Aljo Cikotić i potvrdio da u njegovu džamiju dolaze vehabije.

“Mi se ovdje trudimo pomiriti te različite pristupe vjeri, koji i nisu tako jako udaljeni, i za sada imamo uspjeha”, rekao je tada i dodao da su vrata džamije za sve otvorena “jer to nije kao ulaz na bazen, pa ovaj može proći, a ovaj ne“.

Inače, obitelj Cikotić je u BiH doselila iz Crne Gore, a treći brat, Suljo Cikotić, aktualni je glavni imam medžlisa Islamske zajednice u Mostaru.

Selmu Cikotića hrvatska javnost drži odgovornim za zločine nad Hrvatima u Bugojnu i nestanak bugojanske grupe Hrvata koji su iz logora pod njegovom ingerencijom odvedeni u mudžahedinski kamp na Rostovu gdje su ove godine pronađeni posmrtni ostatci četvorice bivših pripadnika HVO-a.

Cikotić do danas nije procesuiran, nego je ostvario ‘zavidnu’ političku karijeru.

Podsjetimo, džamija na Kalibunaru izgrađena je nakon rata, kasnih devedesetih brojni su Hrvati zbog toga prosvjedovali jer je, kako se tada navodilo, izgrađena bespravno na zemlji u vlasništvu Hrvata, piše Dnevnik.hr.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.