Međunarodna zajednica i SIP za što žurniju izmjenu Izbornog zakona

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH jučer su održali sastanak sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, a na temu reforme Izbornog zakona BiH. Međunarodni dužnosnici složili su se s članovima SIP-a da će usvajanje ključnih reformi koje su preporučili ODIHR i GRECO stvoriti slobodniji i pošteniji izborni proces za sve.

Sastanku su prisustvovali veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, visoki predstavnik Valentin Inzko i veleposlanik EU u BiH Johann Sattler. Zaključeno da je nužno učešće SIP-a u radu na reformi Izbornog zakona.

“Proces izborne reforme potreban je kako bi se BiH približila EU standardima i kako bi se osiguralo ublažavanje prijevara i poboljšanje izborne učinkovitosti. Zato je nužna promjena sastava biračkih odbora, jačanje odredbi o financiranju kampanje i izmjeni podzakonskih akata te poboljšanje točnosti i brzine prebrojavanja glasačkih listića”, zajednički je stav učesnika sastanka.

Međunarodni dužnosnici složili su se sa članovima SIP-a da će usvajanje ključnih reformi koje su preporučili ODIHR i GRECO stvoriti slobodniji i pošteniji izborni proces za sve.

“Ne postoji legitiman razlog za odgađanje ovog procesa”, rekli su iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Kavalec je tijekom sastanka istaknula kako SIP igra ključnu ulogu u poboljšanju integriteta izbornog procesa u BiH, priopćeno je iz Misije OSCE-a nakon ovog sastanla.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.