Gaf ili smišljena provokacija? Erdoğan Ursulu von der Leyen smjestio na kauč

Pinterest LinkedIn Tumblr +

”Ovo se više ne smije ponoviti”, poručili su iz Europske unije turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu koji je, bez da je trepnuo, bez stolice ostavio predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen. Ona je, naime, tretirana kao nižerangirana u odnosu na predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela tijekom posjeta Ankari.

Da ova neugodna situacija dobije još težu notu, europski su dužnosnici s turskim predsjednikom razgovarali o pravima žena, dan nakon skandala u Turskoj bruje mediji.

Nije problem samo u tome što turski domaćini nisu osigurali ravnopravni tretman i za predsjednicu Europske komisije, već i u tome što je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na to pristao, sjeo i ostavio Von der Leyen da se smjesti postrani.

U sjedištu Europske komisije, gdje su na presici novinari gotovo sat vremena postavljali pitanja o tom događaju, pokušali su ostaviti dojam da “ne rade nikakvu priču od svega toga”. Ali bilo je očito da su uvrijeđeni i da takvo ponašanje smatraju nedopustivim.

EK: Isti rang

Glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer rekao je da je prema protokolu predsjednica Europske komisije i članica Europskog vijeća te da uživa isti rang. No je li ona kao “članica” Europskog vijeća u istom rangu s predsjednikom Vijeća, o tome nije bilo pojašnjenja., Svakako je dosad bila praksa da su predsjednici Europskog vijeća i Europske komisije nastupali zajedno, imali isti tretman kada su zajedno išli nekome u posjet.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan primio je u utorak u Ankari predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, a na snimci s početka toga sastanka vidi se da je Michelu namijenjen stolac odmah do Erdogana, dok je von der Leyen morala sjesti na obližnji kauč sa strane, a preko puta nje na drugom kauču bio je turski ministar vanjskih poslova.

Po tome je ispalo da je von der Leyen tretirana kao Michelova ministrica. Na snimci se jasno čuje “hm” Ursule von der Leyen kada je shvatila da za nju nema mjesta pored Erdogana. Predsjednik Europskog vijeća Michel uopće nije reagirao. Incident je u medijima dobio ime “sofagate”. Prema fotografijama s ranijih susretana na vrhu između EU-a i Turske vidljivo je da su, primjerice, tadašnji predsjednici Komisije i Europskog vijeća Jean-Claude Juncker i Donald Tusk tretirani potpuno ravnopravno, pišu mediji.

Reakcija iz Turske

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u četvrtak da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan primio šeficu Europske komisije Ursulu von der Leyen u skladu sa “zahtjevima i prijedlozima Europske unije ” i odbacio kritike da je Ankara ponizila lidericu EU-a.

Cavusoglu je rekao da su Turska i EU dogovorile protokol uoči sastanka s Erdoganom u utorak.

“Raspored sjedenja učinjen je u skladu s prijedlozima EU-a”, rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za medije s kuvajtskim kolegom Ahmadom Nasser Al-Mohammad Al-Sabahom u Ankari.

Cavusoglu je kritike na račun Turske nazvao “vrlo nepravednima” i dodao da je sastanak održan “u okviru međunarodnih protokolarnih pravila i turskog gostoprimstva”.

Šef turske diplomacije opisao je sastanak “vrlo produktivnim”.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel napisao je na Facebooku u srijedu navečer da je situacija “za žaljenje” i dodao da su se lideri EU-a odlučili fokusirati na suštinu sastanka, a ne izazvati “javni incident”.

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.