Komšić pisao Bruxellesu da SAD i EU pogoduju Čoviću i Dodiku, a oni odgovorili: “Pozivamo sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Veleposlanstva Francuske, Italije, Njemačke, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, Izaslanstva EU i specijalnog predstavnika EU u BiH uputile su zajedničku izjavu o europskom putu i reformamam u BiH, ali i odgovorili na kritike člana Predsjedništva Željka Komšića prema međunarodnoj zajednici, odnosno, europskoj i američkoj administraciji u BiH.

“2021. godina u kojoj se ne održavaju izbori pruža jedinstvenu priliku BiH za napredak s reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno s organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni”, ističe se u zajedničkoj izjavi.

Podsjeća se kako su se lideri u BiH obvezali na ove ciljeve te da je važno da iz vida ne izgube ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje.

“Transparentnost i inkluzivnost ključni su za širi uspjeh, međutim česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Europsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su nužni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dala podrška ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana”, sa značajnom dozom kritičnošću navode veleposlanici SDA, Francuske, Italije, Njemačke i UK te izaslanstva EU i specijalnog predstavnika u BiH.

“Pozivamo sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU”, stoji na kraju njihove zajedničke izjave.

Ovo je i svojevrsni odgovor na ‘non-paper’ člana Predsjedništva BiH Željka Komšića ministrima vanjskih poslova EU-a, pišući o svom viđenju političkih odnosa u BiH. Komšić je Srbiju i Hrvatsku ponovno okarakterizirao kao zemlje susjede koje se miješaju u unutarnju politiku u BiH, HDZ BiH i SNSD je naveo kao stranke koje žele zatementirati etničku podjelu, a oštre kritike je uputio i međunarodnoj zajednici.

Što je Komšić napisao u kritici prema EU i SAD-u

“Dvosmisleno i neiskreno ponašanje Misije Europske unije u Bosni i Hercegovini, koja vidno nastoji ‘nešto dati Čoviću’ vršeći pritisak na druge političke stranke i političke aktere, iako se radi o stvarima koje nisu dio politika Europske unije”, Komšićea je kritika prema europskoj i američkoj administraciji.

“Vrlo je zbunjujući sadašnji kontekst suradnje Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, u svezi s reformskim procesima u Bosni i Hercegovini, kao što su reforme ustava i Izbornog zakona BiH, u smislu nedostatka liderstva jedne ili druge strane, kao i jasne koordinacije u reformskim procesima”.

“Zabrinjavajuća je razina servilnosti Misije EU u Bosni i Hercegovini prema zahtjevima koji dolaze iz SNSD-a (Dodik) i HDZ-a (Čović) na način da se traži prostor da se njihovim zahtjevima udovolji, iako takvi zahtjevi nisu na liniji jačanja državnih institucija, niti donošenja odluka u korist svih građana Bosne i Hercegovine, te skoro nikakva komunikacija s političkim strankama koje zagovaraju građanski koncept ili jednakopravnost svih građana u skladu s Mišljenjem Europske komisije”.

“Primjeri: neiskren odnos Misije EU u Bosni i Hercegovini u povodu prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, zatim novog Zakona o javnim nabavkama BiH, seta zakona o reformi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) kroz donošenje Zakona o visokom sudskom vijeću, Zakona o visokom tužiteljskom vijeću i Zakona o uredu disciplinskog tužitelj, za koje je Misija EU odgovarala predlagača i tražila odustajanje, nastojeći da to predlože kadrovi HDZ-a, što se nikad nije dogodilo. Prijedlog izmjena Zakona o VSTV-u, koji je forsirala Misija EU u Bosni i Hercegovini, Venecijanska komisija je ocijenila kao loš i neodgovarajući sa stanovišta europskih standarda i prakse”.

“Povlađivanje HDZ-u (Čović) u svezi s izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, što Misija EU u Bosni i Hercegovini kontinuirano radi, u smislu da se od bosanskohercegovačkih stranaka traži da prihvate nešto što je Međunarodni sud iz Haaga utvrdio kao udruženi zločinački poduhvat (UZP) ili stvaranje etnički čistih teritorija (izbornih jedinica) putem kojih bi službeni Zagreb kroz jednu sestrinsku političku stranku imao permanentnu kontrolu i utjecaj na odlučivanje u Bosni i Hercegovini”.

“Nedovoljna odlučnost Misije EU u Bosni i Hercegovini u različitim pitanjima koja nisu utvrđena Daytonskim mirovnim sporazumom ili su usmjerena na njegovu korekciju u korist etničkih politika koje forsiraju totalitarni sustav upravljanja, a na štetu demokracije, ljudskih prava i temeljnih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine, što je jedan od stubova Europske unije”.

“Sve što Misija EU u Bosni i Hercegovini radi, stvara atmosferu da je njima stalo samo do statističkih pokazatelja da je posao obavljen (job done) kako bi to javili sjedištu Europske unije u Bruxellesu, a da pri tome ne ulaze u sadržaj reformskih aktivnosti, koje često znaju biti izvan interesa građana Bosne i Hercegovine”.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.