Kina zabranila ulazak u zemlju ekipi WHO-a za istraživanje podrijetla korona virusa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poseban tima stručnjaka bi trebao istražiti porijeklo pandemije koronavirusa, no dosad nije dobio odobrenje za ulazak u zemlju

Kina je u srijedu priopćila da se nastavljaju razgovori sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) o dolasku posebnog tima stručnjaka koji bi trebao istražiti porijeklo pandemije koronavirusa, a koji dosad nije dobio odobrenje za ulazak u zemlju.

“Pandemija u svijetu je i dalje vrlo ozbiljna i Kina čini sve što može kako bi je zaustavila i prevladala”, kazala je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.  

Kineska vlada kaže da odluka da se ne odobri ulazak timu stručnjaka “nije ograničena samo na vize, već i na datum dolaska i neke druge pojedinosti”.

Ekipa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zadužene za istragu podrijetla pandemije covida-19 u Kini uputila se u tu zemlju, ali nije dobila potrebna odobrenja, rekao je u utorak čelnik UN-ove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus i dodao da je “jako razočaran”.

“Danas smo doznali da kineski dužnosnici nisu pripremili potrebna odobrenja za dolazak ekipe u Kinu”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima.

“Jako sam razočaran, jer su dva člana već krenula na put, a drugi nisu mogli otputovati u posljednji trenutak”, dodao je u vrlo rijetkom oštrom tomu prema Pekingu.

Hua je pojasnila da Kina i WHO nastavljaju razgovore o “točnom datumu i modalitetima posjete skupine stručnjaka”.

Nešto više od godinu dana od pojave prvih slučajeva zaraze novim koronavirusom u kineskoj pokrajini Wuhan, deset znanstvenika koje je nakon dugog postupka selekcije odabrao WHO, trebali bi stići u Kinu i pokušati otkriti podrijetlo virusa te način na koji se prenosi na čovjeka.

No, radi se o vrlo osjetljivom posjetu za kineski režim koji nastoji nastoji odbaciti svaku odgovornost za pandemiju koja je diljem svijeta usmrtila preko 1,8 milijuna ljudi, ističe agencija France presse.

(Izvor: HINA)

Share.

Comments are closed.