Kaos na ulicama, TV postaja iz Delhija objavila potresne scene: ‘Srce mi se slama, ovo je pakao‘

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Političari, posebno Modi, suočili su se s kritikama zbog održavanja skupova na kojima je prisustvovalo tisuće ljudi.

U Indiji četvrti dan zaredom rekordni broj oboljelih i umrlih; rekordna smrtnost i u Brazilu
Drugi val koronavirusa u Indiji dosegnuo je vrhunac u ponedjeljak što je alarmiralo brojne zapadne države, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, SAD i Francusku, da im pošalju hitnu medicinsku pomoć i opremu kako bi im pomogli u borbi s krizom koja je indijske bolnice bacila na koljena, piše Reuters.

Britanija je već poslala 600 paketa medicinske pomoći koji uključuju 495 spremnika s kisikom te više od 100 respiratora, a zrakoplov s opremom bi u Delhi trebao sletjeti u utorak ujutro.

Broj zaraženih u posljednja 24 sata narastao je na 352.991, što je dovelo do toga da bolnice odbijaju pacijente zbog manja kreveta i kisika.

‘Trenutno je u bolnicama ekstremno krizna situacija’, kazao je glasnogovornik Sir Ganga Ram bolnice u New Delhiju.

U nedjelju je premijer Narendra Modi pozvao sve građane na cijepljenje i iznimnu opreznost. U nekim najgore pogođenim gradovima, uključujući i New Delhi, tijela se spaljuju u improviziranim objektima.

Televizijska postaja NDTV objavila je fotografije troje zdravstvenih radnika u Biharu kako vuku tijela po podu i nose ih na kremiranje.

– Ako nikad niste bili na kremiranju, taj miris smrti vas nikad ne napušta. Moje srce se slama zbog svih mojih prijatelja i obitelji u Delhiju koji prolaze kroz ovaj pakao – napisao je na Twitteru Vipin Narang, profesor političkih znanosti s Instituta tehnologije u Massachusettsu.

U glavnom indijskom gradu Delhiju vlada potpuni kaos. Nad gradom se nadvio oblak dima koji je posljedica kremiranja tijela, a na samim ulicama policija pokušava uvesti reda i natjerati ljudi da barem nose maske. Sudeći po fotografijama i video snimkama, to se čini kao nemoguća misija. Također, neki mediji pišu da su sami građani pribjegli radikalnim metodama, te da masovno i prisilno zaključavaju susjede za koje se sumnja da boluju od covida.

Indija s populacijom od gotovo 1,4 milijarde stanovnika ima ukupno 17,31 milijun zaraženih i 195.123 smrtnih slučajeva. U jedno danu umrlo je 2812 ljudi, izvijestilo je ministarstvo zdravstva, iako zdravstveni radnici tvrde da je brojka puno veća.

Razmjeri drugog vala srušili su cijene nafte u ponedjeljak, a trgovci su zabrinuti zbog pada potražnje za gorivom kod trećeg najvećeg svjetskog uvoznika nafte.

Političari, posebno Modi, suočili su se s kritikama zbog održavanja skupova na kojima je prisustvovalo tisuće ljudi, zbijenih na stadionima, unatoč brutalnom drugom valu zaraze.

Nekoliko gradova uvelo je policijski sat, dok policija osigurava socijalnu distancu i nošenje maski.

Unatoč svemu, očekuje se da će oko 8,6 milijuna birača glasati u ponedjeljak u istočnoj državi Zapadni Bengal, u predzadnjem dijelu osmofaznih izbora koji će se završiti ovog tjedna.

Glasanje na lokalnim izborima odvija se i u najmnogoljudnijom državi Uttar Pradesh, koja dnevno bilježi prosječno 30.000 zaraza.

Premijerov apel za cijepljenjem došao je nakon što je 5. travnja cijepljeno u jednom danu 4,5 milijuna ljudi, no nakon toga taj broj pao je na prosječno 2,7 milijuna doza dnevno.

No, i u Indiji opskrba cjepivom zaostaje za potražnjom, dijelom i zbog nedostatka sirovina i požara u pogonu koji proizvodi cjepivo AstraZenece.

Share.

Comments are closed.