KAD POMISLITE DA NE MOŽE GORE – MOŽE Iz kampa Miral pobjeglo 55 ilegalnih migranata zaraženih korona virusom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na današnjem sastanku Operativne grupe za situaciju s migrantima i izbjeglicama na području USŽ potvrđeno je da su u proteklim danima svi korisnici usluga centra Miral u Velikoj Kladuši testirani na Covid-19, te da je stiglo 135 pozitivnih nalaza.

“Ta informacija je nažalost točna, međutim posebno je zabrinjavajuće što je 55 zaraženih migranata nakon toga napustilo kamp i uputilo se u nepoznatom pravcu. To je nedopustiv propust međunarodnih i zaštitarskih organizacija i agencija koji upravljaju centrom. Zbog toga apeliramo i na Županijsko tužiteljstvo USŽ-a da reagira po ovom pitanju i ispita odgovornost za ovakvo ugrožavanje zdravstveno, epidemiološke situacije u našoj županiji”, kazao je premijer USŽ-a Mustafa Ružnić, prenosi FENA.

Dodao je i kako je zatražena pomoć nadležnih državnih institucija u pronalasku adekvatnog prostora za liječenje ljudi s težom kliničkom slikom, s obzirom na preopterećenost gradskih i općinskih domova zdravlja, te Županijske bolnice u Bihaću.

“Jednostavno nam je potrebna pomoć u liječenju migranata i izbjeglica pozitivnih na COVID-19, jer mi više ne raspolažemo nikakvim kapacitetima. Nadamo se adekvatnoj reakciji, kako bismo na odgovarajući način mogli pružiti pomoć ljudima sa eventualnom teškom kliničkom slikom”, riječi su premijera Ružnića.

Zbog povećanog broja oboljelih korisnika usluga prihvatnih centara, na sastanku Operativne grupe najavljeni su i pojačani nadzor i kontrola, odnosno onemogućavanje ulaska migranata i izbjeglica u USŽ, prenosi FENA.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.