Josip Cvitanović Cviki želi nagodbu sa tužiteljstvom za Radićevo ubojstvo: Nudi informacije o ‘Liska parku’ i ubojstvu Leutara

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Josip Cvitanović Cviki (47), koji u pritvorskoj jedinici Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Mostar čeka početak suđenja za ubojstvo Marka Radića Make (61), osuđenog za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru, pokušao se kako doznaje Dnevni avaz, nagoditi s Tužiteljstvom HNŽ-a za kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Njegov branitelj prema službenoj dužnosti Semir Kajtaz, dostavio je prijedlog sporazuma o priznanju krivice, a na osnovu kojeg je i održano ročište u Županijskom Tužiteljstvu u Mostaru, piše Dnevni avaz.

Međutim, kako je za Avaz potvrđeno iz ove pravosudne ustanove, od toga se odustalo jer nisu dogovoreni nužni uvjeti za zaključivanje nagodbe.

Iz Tužiteljstva HNŽ nisu željeli otkriti detalje a, kako se doznaje, Cvitanović je u zamjenu za blagu kaznu ponudio da će otkriti informacije koje se odnose na slučaj ‘Liska park’, ali i u svezi s ubojstvom Joze Leutara, nekadašnjeg zamjenika ministra unutarnjih poslova FBiH!

Njegov odvjetnik je za Dnevni avaz kazao da su njemu potpuno nepoznati detalji koji se odnose na ova dva slučaja, jer je njegov branjenik najavio da će tužiteljima otkriti informacije ako pristanu na nagodbu. Kazao e da je slučaju „Liska park“ Cvitanović, zapravo, tražio status zaštićenog svjedoka.

Prema svemu sudeći, taj predmet ide u zastaru. Naime, riječ je o predmetu koji se u Kantonalnom sudu Mostar razvlači još od 2006. godine i u vezi s kojim su, uz njega i Radića kao prvooptuženog, na optuženičkoj klupi bili i Božo Perić, Željko Planinić i Zlatko Pavlović.

Oni su se teretili da su, kao pripadnici Specijalne policije MUP-a „Herceg-Bosne“, naoružani pištoljima i palicama, 10. veljače 1997. godine na Bajram napali grupu od više stotina bošnjačkih građana koji su se, prema najavljenoj posjeti, kretali prema Liska haremu. Tada su zajedničkim pucanjem usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže i lakše ozlijedili 23 osobe.

Suđenje koje je u nekoliko navrata prekidano, baš zbog Cvitanovića, koji se služio raznim metodama, od „gubljenja svijesti“ u sudnici do otkazivanja punomoći svojim braniteljima, nakon prekida 2013. godine,  do danas nije nastavljeno.

Poznata je priča o tome kako se Cvitanović svojedobno 2004. godine hvalio po zatvoru da je „zeznuo“ tužitelja obećavši određene informacije baš u slučaju ‘Liska park’, kada se nagodio za ubojstvo svog punca Davora Knezovića koje je počinio iste godine.

On je tada osuđen na samo osam godina zatvora, a namjeravao je pucati i u punicu i njenu sestru, ali je pištolj zakočio.

Inače, 15. travnja je u Županijskom sudu Mostar održano ročište za izjašnjenje o krivici Cvitanovića za Radićevo ubojstvo koje se dogodilo lani, 9. studenoga, u ulazu zgrade u kojoj je ubijeni živio. Kako se izričito nije odredio o okolnostima koje mu se stavljaju na teret, Sud je utvrdio kako se Cvitanović izjasnio da se ne osjeća krivim, piše Dnevni avaz.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.