Hrvatska od ponoći ponovno otvara granice: Dvojni državljanima bez uvjeta, bh. ipak s uvjetima; Vijeće ministara BiH povuklo kardinalnu grešku kao prije 5 dana hrvatski Stožer

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u utorak, državljanima trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, omogućen je ulazak u R. Hrvatsku uz ispunjavanje određenih uvjeta, priopćeno je iz Granične policije BiH. S druge strane, Vijeće ministara donijelo je odluku da BiH neće otvoriti granice za države Europske unije dok ne otvore granice za bh. državljane još sljedeća dva tjedna. To je unijelo novi kaos jer nije poznato je li bh granica otvorena za nesmetan prijelaz državljanima Hrvatske, ali i pričinilo nove poteškoće za bh turizam u globalu i dodatne milijunske gubitke u ionako uništenojturističkoj sezon.

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, kada je riječ o državljanima trećih zemalja (uključujući Bosnu i Hercegovinu) ne primjenjuje se na:

– zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje

– prekogranične radnike

– prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno

– diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija

– putnike u tranzitu

– osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes

– osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih osobnih razloga.

Osobe koje ispunjavaju navedene uvjete, potrebno je da se najave online putem aplikacije  Entercroatia.mup.hr te ostave potrebne podatke kako se ne bi stvarale gužve na graničnim prijelazima prilikom ispunjavanja istih.

Osobama koje ispunjavaju navedene uvjete, omogućit će se prelazak preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ova Odluka stupa na snagu 1. srpnja 2020. godine i primjenjuje se do 15. srpnja 2020. godine, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Također, oni koji su dobili rješenje o samoizolaciji samo zato što su prešli granicu maknut će se s liste za samoizolaciju, dok će ta mjera ostati za one kojima je određena jer su ostvarili kontakt sa zaraženom osobom, prenosi HINA.

Tegeltija: BiH neće otvoriti granice za države EU dok oni ne otvore za državljanje BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je danas da BiH neće otvoriti granice za države Europske unije dok ne otvore granice za bh. državljane. Tegeltija je rekao da je to jedinstven stav svih članova Vijeća ministara.

“Mi smo zakazali današnju sjednicu za 30. lipnja iako to činimo svakog četvrtka zbog toga što smo očekivali da će EU donijeti odluku o otvaranju granice za državljane BiH. Pošto to nije učinjeno, jako smo nezadovoljni odlukom Europske komisije i iz razloga što BiH nije u najtežoj situaciji kada je u pitanju pandemija koronavirusa, i zbog toga nema razloga da mi otvorimo granice za državljane EU. Tako da će se ova odluka prolongirati za sljedeća dva tjedna”, rekao je Tegeltija.

Kao što je to učinila Hrvatska prije nekoliko dana te tako naštetila ne samo državljanima BiH kao i svim osobama koji su iz BiH putovale u Hrvatsku, neko prvenstveno razvoju svog turizma, to isto je sada učinilo i Vijeće ministara BiH. Epilog ovakve odluke je potpuna zatvorenost BiH i potpuno uništen potencijal inozemnih gostiju za bh. turizam, pa tako i proračun BiH.

Podsjetimo, Europska komisija objavila je preporuku po kojoj po kojoj će građani ovih zemalja moći putovati u EU i to su: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Na ovom popisu nisu SAD, BiH, Brazil, i Kina koju je EU spremna dodati Kinu ako kineska vlada ponudi recipročni ugovor o putovanju za građane EU.

Nejasno je kako se na ovom popisu našla Srbija koja broji dvostruko više dnevno novozaraženih od BiH.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.