HNS: Međunarodna zajednica ne smije prešutno tolerirat kršenje Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“25. obljetnica Daytonskog mirovnog sporazuma podsjeća nas na značaj mira i obvezuje na izgradnju budućnosti u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna”, priopćili su iz HNS-a povodom četvrt stoljeća Daytonskog sporazuma. Kako se nadalje ističe, međunarodna zajednica, koja se u svom radu zalaže za stabilnost i napredak BiH, ne smije prešutno tolerirati praksu kršenja Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata, tim više što su, navode, Hrvati istinski predvodnici euro-atlantskih procesa i nositelji europskih vrijednosti.

“Hrvatski narodni sabor, kao krovna politička institucija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, iznova izražava bezrezervnu opredijeljenost daljnjoj izgradnji stabilnosti, ravnopravnog suživota i napretka domovine Bosne i Hercegovine. Iako temelj mira koji nas je obvezao na zajedničku izgradnju budućnosti u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna, Daytonski mirovni sporazum danas je sve češće žrtva otvorenih napada koji narušavaju temeljne odrednice Bosne i Hercegovine, opstruirajući prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda. Zapaljive retorike te nelegitimni predstavnici i politike samo su dio izazova s kojima smo danas suočeni, što nas dodatno vraća u prošlost i opstruira željeni i dugo iščekivani napredak našega društva”, navodi se.

U tom svjetlu, kako ističu, drže važnim naglasiti potrebu izmjena Izbornog zakona, čime će, kako se pojašnjava, snažno doprinijeti stabilizaciji političkog dijaloga i viziji BiH kakvu je Dayton predvidio.

“Izabrani predstavnici hrvatskoga naroda odlučni su u zaštiti Daytonskog mirovnog sporazuma i mira koji je donio zajedničkoj domovini, ističući da se budućnost Bosne i Hercegovine ne može graditi bez legitimnih predstavnika njezinih državotvornih naroda”, ističe se u priopćenju HNS-a.

Kako se nadalje ističe, međunarodna zajednica, koja se u svom radu zalaže za stabilnost i napredak BiH, ne smije prešutno tolerirati praksu kršenja Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata, tim više što su, navode, Hrvati istinski predvodnici euro-atlantskih procesa i nositelji europskih vrijednosti.

“Primjena potpune jednakopravnosti i osiguravanje legitimnosti dužnosnika na svim administrativno-političkim razinama imperativ su u zaštiti euro-atlantske budućnosti BiH i stabilne Jugoistočne Europe. Sukladno, Hrvatski narodni sabor poziva međunarodnu zajednicu na snažnu zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i na reagiranje na negacije temeljnih odrednica BiH koje se sve agresivnije koriste kao politički program. Na koncu, HNS ponavlja da je Daytonski sporazum temelj mira i jednakosti, a da su jednakost, mir i suradnja konstitutivnih naroda budućnost europske Bosne i Hercegovine”,zaključuje se u priopćenju iz HNS-a.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.