Grgić: Je li pomoćnik ministra Drljače, Kenan Spahić, nezakonito postavljen na direktorsku poziciju?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zastupnica Mira Grgić u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH je na sjednici održanoj u utorak uputila pitanje premijeru FBiH Fadilu Novaliću, dopremijerki Jelki Miličević i federalnom ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači, o načinu odabira dojučerašnjeg pomoćnika Drljače, Kenana Spahića, na mjesto direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH, izvješćuje Faktor.ba.

“Tražim od premijera Fadila Novalića, dopremjerke Jelke Miličević i resornog ministra Veska Drljače da dostave odgovor zašto su odlučili da resorno ministarstvo, suprotno zakonskim propisima, predloži davanje prethodne suglasnosti za imenovanje Kenana Spahića, pomoćnika Drljače u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike na poziciju direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ignoriran je prijedlog Komisije koja je provela konkurs za izbor i imenovanje na predmetnu poziciju i zanemarujući prvorangiranog kandidata. Zašto je izbrisana informacija na stranici Vlade FBiH da je predmetno pitanje bila točka dnevnog reda o kojoj se na 251. sjednici Vlada FBiH i izjasnila na način da je uskratila suglasnost navedenom drugorangiranom kandidatu, Spahiću?”, upitala je zastupnica Grgić, izvjestio je Faktor.

Ona je, nadalje, dodala: “Tražim da mi se dostavi kompletan stenogram sa 251. sjednice Vlade FBiH. Upoznata sam da je na toj sjednici, koja je održana 14. siječnja, posljednja točka bila davanje prethodne suglasnosti za imenovanje direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. To je također objavljeno na stranici Vlade FBiH. Vlada se izjasnila tako što kandidat resornog ministra Veska Drljače, njegov pomoćnik Kenan Spahić, nije dobio prethodnu suglasnost. Imajući u vidu ove informacije ali i činjenicu da su u Komisiji za izbor i imenovanje direktora Fonda koja nije predložila imenovanog Spahića bila dva uposlenika Ministarstva rada i socijalne politike. Tražim da mi se pismenim putem potvrdi ova informacija o izjašnjenju Vlade FBiH i dostavi informacija o razlozima za nezakonito postupanje pojedinaca uključenih u ovaj slučaj”.

Biti će zanimljivo doznati odgovore na pitanje zastupnice Grgić.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.