Dvije europske zemlje potpisale antimigrantski sporazum:” Prelazak kanala će biti potpuno neizvediv”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pojačane patrole i tehnologija bit će uvedeni uzduž francuskih plaža, prema novom sporazumu Pariza i Londona, koji bi trebao spriječiti ilegalne migracije preko Engleskog kanala.

Rastući broj migranata pokušao je posljednjih mjeseci doći do Britanije preko opasnog i prometnog pravca, dok su 2019. godine zabilježena četiri smrtna slučaja, a ove godine sedam.

Prema sporazumu će se od prvog prosinca udvostručiti francuske patrole, dok će dronovi i radari detektirati one koji pokušaju prijeći, rekla je u subotu britanska ministrica unutarnjih poslova, Priti Patel.

Donošenje sporazuma, rekla je Patel, pomoći će dvjema zemljama u “zajedničkoj misiji da učine prelaženje kanala potpuno neizvedivim.”

Problematika je bila izvor tenzija te je Britanija optuživala Francusku da ne čini dovoljno kako bi spriječila prelaske.

U rujnu, francuske vlasti su rekle da su presrele više od 1300 ljudi u pokušaju dolaska do Britanije, uključujući i one koji su pokušavali preplivati 30 kilometara preko kanala.

Od 1. siječnja do kraja kolovoza bilo je oko 6200 pokušaja prelaska kanala, s brodovima na napuhavanje, daskama za veslanje, kajacima ili samo jaknama za spašavanje koje bi ih držale da ne potonu.

Pokrenuta istraga protiv Europske komisije zbog odnosa hrvatske policije prema migrantima
Sjeverna Francuska dugo je bila magnet za ljude koji su tražili način da se prokrijumčare u Britaniju u malim brodovima ili tisućama kamiona i auta koji dnevno na trajektima i vlakovima prelaze preko kanala.

 

(izvor: dnevnik.hr)

Share.

Comments are closed.