Droga namijenjena i za bh tržište – Još nitko nije uhićen nakon otkrića godine u Pločama: Dva tjedna su čekali da netko dođe po pola tone kokaina

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PU dubrovačko-neretvanske, nakon što je u luci Ploče zaplijenjeno više od 500 kilograma kokaina, danas je održala konferenciju za medije ovim povodom. Kako je ranije objavljeno, kokain je dopremljen u kontejneru s bananama, prenosi Jutarnji list.

“Policijski službenici su 30. ožujka u suradnji s carinskom upravom proveli akciju u kojoj su zaplijenili gotovo 575 kg kokaina iznimno visoke čistoće, koji je prethodno brodom stigao iz Južne Amerike”, rečeno je na presici.

Pero Perić iz dubrovačke policije rekao je kako carina i policija provode pojačan nadzor nad Lukom Ploče i da su im u ovoj akciji pomogli policijski psi.  Procjenjuje se da je vrijednost droge na crnom tržištu oko 500 milijuna kuna.

“Slijedom ove zaplijene koja se dogodila 30.3. ove godine, to je rezultat intenziviranja mjera nakon kriminalističkih istraživanja zadnjih mjeseci. To je bilo uspješno pa smo i ovo zaplijenili. Tim krim istraživanjem smo utvrdili da ovaj kokain nije bio namijenjen Hrvatskoj nego je bio namijenjen distribuciji u nama susjednim zemljama. Uspostavljena je međunarodna suradnja da se ovo istraži. Krim istraga se nastavlja”, dodali su.

O detaljima kriminalističke istrage još uvijek ne mogu detaljnije govoriti.

“Ilegalni prijevoz droge najlakše je distribuirati preko kontejnerskog prometa. Nije luka Ploče izolirani slučaj. U zadnje vrijeme smo se posvetili tome, usmjerili da se distribucija droge preko luke Ploče smanji. To se događa u svim teretnim lukama u Europi i u svijetu”, rečeno je.

Kazali su da će uskoro nabaviti mobilni rendgen, uređaj koji može detektirati drogu unutar kontejnera.

“Tijekom 2020. u lukama zapadne Europe zaplijenjeno je više stotine tona droge – kokaina iz Južne Europe. Ove godine zaplijenjeno je preko 20 toga kokaina.” Koliko je droge dosad prošlo “ispod radara”, ne može se utvrditi. Kažu da se time ne bave i takve procjene nemaju.

U ovom trenutku nitko nije uhićen zbog šverca rekordne količine droge pronađene u Pločama, piše Jutarnji list.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.