DOK NAROD PATI POLITIČARI ZADRŽALI PRIVILEGIJE Isplaćen im čak i regres od 472 KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Vlada Federacije BiH na jednoj od prošlih sjednica odobrila isplatu regresa za uposlenike u federalnim institucijama, zastupnicima u Parlamentu FBiH, i naravno samima sebi.
Ova informacija potvrđena je za Raport od nekoliko zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Dakle, dok većina država svijeta steže proračun, smanjuje plaće u javnom sektoru, ukida sve ono što nije nužno za isplatu  i novac preusmjerava u zdravstvene ustanove, kako bi pomogla borbu protiv koronavirusa, Vlada FBiH isplaćuje naknadu za godišnji odmor. Zanimljiva je, pri tome činjenica, da je regres isplaćen u listopadu, dakle nakon sezone godišnjih odmora.
Kako je potvrđeno za Raport, svakom uposleniku, parlamentarcu i ministru isplaćene su 472 KM. Još prije deset dana Raport je poslao upit Vladi FBiH u kojem su tražili potvrdu ove informacije kao i detaljne podatke o tome koliko je građane BiH koštao ovaj potez Vlade FBiH. Odgovor nikad nisu dobili. Prije Federalne vlade, regres je isplatila i Vlada Kantona Sarajevo. Za tu namjenu je otišlo oko 6 milijuna KM iz proračuna.
No, Republika podsjeća i na analizu i istraživanje o odgovoru bh. vlasti na korona-krizu, urađenu od bh stručnjaka, prof. dr. Ante Domazeta, prof. dr. Vjekoslava Domljana, prof. dr. Almira Pešteka imr. Faruka Hadžića u studiji ‘Održivost emigracija iz BiH’, sačinjenom potporom zaklade Friedrich Ebert Stiftung.
„Zaposleni u javnom sektoru i politička elita s visokim plaćama i privilegijama ostala je potpuno pošteđena bilo kakvih restriktivnih mjera, barem u početnoj fazi ekonomskog pada. Dok se može i prihvatiti takav pristup za uposlene sa nižim plaćama, socijalno je neprihvatljivo zadržavanje privilegiranog položaja političke elite. Ta se elita našla u prilikama da koristi dodatni obim javnog novca namijenjen državnim intervencijama na ublažavanju krize, što je dodatna prijetnja razbuktavanju korupcije i netransparentnosti njegovog korištenja novca, a za što već postoje brojne indicije navedene u nabavkama medicinskih sredstava. Jasno da će život u BiH biti teži i da će snažno poticati emigrantske aspiracije, a dobrovoljne povratke činiti nevjerojatnim. Ne treba isključivati ni socijalne nemire“, zaključak je istraživanja u analizi nekoliko bh znanstvenika o posljedicama i odgovorima bh. vlasti na korona-krizu.
/Republikainfo.com/
Share.

Comments are closed.