Dodik u Beogradu sa Vučićem – Srbija će ubuduće tražiti izvješće visokog predstavnika o BiH, pozivaju sve na cijepljenje; Dodik omekšao stav

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će od sada tražiti da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini podnosi izvješće o svom radu i Srbiji i poručio da neće podržati provođenje bonskih ovlasti i nametanje zakona i ustavnih rješenja bez suglasnosti tri konstitutivna naroda u BiH.

Nakon sastanka sa dužnosnicima iz Repubike Srpske i predsjednicima parlamentarnih stranaka održanog u Beogradu, Vučić je rekao da će Srbija uvijek pomagati i podržavati RS u skladu sa Sporazumom o posebnim i paralelnim vezama i Daytonskim sporazumom.

On je poručio da će se Srbija početi ponašati u skladu s onim što je potpisano, što predstavlja pozitivne međunarodne pravne norme i u skladu sa članom dva, Aneksa 10 Daytonskog sporazuma i obvezom visokog predstavnika da perodično izvješćuje UN, EU, SAD i Rusiju i druge zainteresirane strane o svom radu.

“Od sada ćemo tražiti izvješća od visokih predstavnika. Sljedeći visoki predstavnici, ukoliko ostanu u Bosni i Hercegovini, ispunjavati će tu obvezu prema Srbiji”, rekao je Vučić. Rekao je i kako je “zamolio sve prijatelje iz Republike Srpske da razumiju i što je realna politka, ma koliko se i suočavali s teškim posljedicam i situacijom”.

“Zamolio sam ih da donose zaključke, ali i vode računa i o tim odnosima”, naveo je Vučić.

On kaže da će Srbija, bez obzira što mislila, morati razgovarti s visokim predstavnikom, ali će uvijek tražiti izvješće i iskazivati svoje stavove i slušati RS šta po tom pitanju ima kazati.

Vučić je rekao kako je “vrlo opasno igrati se bonskim ovlastima, nametanjem zakona i ustavnih rješenje bez suglasnosti tri naroda u Bosni i Hercegovini i Republike Srpske”. “Srbija neće podržavati provođenje u djelo bonskih ovlasti kojima bi netko pokušao kreirati političku situaciju u Republici Srpskoj”, poručio je on.

“Ovo nisu laki i jednostavni dani za srpski narod. Ja sam upoznao naše goste iz Srpske sa situacijom na Kosovu i Metohiji i činjenicom da je, izgleda, dozvoljeno bilo što kazati protiv Srbije i srpskog naroda i da to ne ulazi ni na kakvu reakciju onih koji bi morali reagirati, pa čak i kad im se najviši privremeni predstavnici u Prištini poput Kurtija i ostalih u lice rugaju govoreći da neće formirati zajednicu srpskih općina, ono što su potpisali. I svi šute. Naša reakcija će biti puno oštra i snažna kada je u pitanju nepoštivanje potpisanih međunarodnih ugovora u prisustvu i pod okriljem EU-a”, rekao e, između ostaloga, Vučić osvrćući se na stanje na Kosovu i Metohiji.

“Srbija će uvijek biti uz RS, poštujući integritet BiH, ali i integritet RS-a unutar BiH i uvijek ćemo pomagati i podržavati RS.

Dodik ‘omekšao’ stavove: Visoki predstavnik bez potvrde Vijeća sigurnosti UN neće imati legitimitet

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, izjavio je u Beogradu da “visoki predstavnik neće imati legitimitet u Republici Srpskoj ako izostane potvrda Vijeća sigurnosti UN”.

Dodik je ponovio kako RS smatra da Ured visokog predstavnika treba biti zatvoren, ali je rekao da “ne želi problematizaciju odnosa, već primjenu Ustava”. “Nismo antidaytonska strana”, rekao je Dodik.

To je značajno mekši stav, izrečen u Beogradu od stava s kojim je Dodik pošao iz Banja Luke.

Naime, podsjetimo da je Dodik samo dan nego što će sa izaslanstvom otputovati u Beograd na konsultacijem sa srbijanskim predsjednikom Aleksanstom Vučićem oko imenovanja Nijemca Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, izjavio:”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da “Republika Srpska ne prihvaća imenovanje njemačkog diplomata Cristiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije”.

Dodik je rekao da je Vijeće za provođenje mira “blefirajući nešto, navodno, imenovalo”, ocijenivši da je riječ o “neproceduralnom imenovanju na bazi ignoriranja”.

“Ta persona koju su oni navodno imenovali za svog visokog predstavnika, neće biti prihvatljiva i Republika Srpska neće prihvatiti ime, niti bilo kakve njegove ingerencije”, rekao je Dodik, prenosi SRNA.

Dodik je pozvao javnost da “ne prihvati imenovanje Schmidta, jer on nije formalno ni imenovan”.

“Vi koji ste samozvani i koji blefirate, ponovo nam želite nametnuti priču o nekom visokom predstavniku, krijući se da je to Nijemac iza koga bi navodno trebala stajati Njemačka, a mi se trebamo prepasti i kazati OK. Nije OK, nije u redu, niste upravu, lažete, blefirate i petljate”, rekao je Dodik dan prije puta u Beograd.

Svi građani BiH mogu se besplatno i nesmetano cijepiti u Srbiji

Vučić je također rekao da se svi građani BiH od 3. lipnja, mogu cijepiti u Srbiji potpuno besplatno i gdje i kada žele. “Potpuno slobodno, ne plaćaju ništa. Mogu u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, pograničnim dijelovima itd, potpuno besplatno će se moći cijepiti svi građani BiH i dobiti certifikat o cijepljenju, kao i građani Srbije, jer imamo cjepiva koliko hoćete. Nadali smo se većem odzivu naših građana, ali uspjeli smo 20-ak dana da cijepimo još 630 tisuća. Imamo cjepiva dovoljno za cijelu regiju, tako da pozivamo sve da se cijepe u Srbiji.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.