Dodik u Beogradu s Vučićem iznio novi uvjet: Za povratak srpskih predstavnika u institucije nije više bitan ‘Inzkov zakon’ nego šume i poljoprivredno zemljište

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Srbija će se suprotstaviti i biti protiv bilo kakvih sankcija koje bi netko donosio prema Republici Srpskoj”, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nakon sastanka s Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SNSD-a. Dodik je kazao kako je mir prioritet ali i da će se RS nastaviti boriti za svoja ustavna prava, te je naglasio da se “mnogi varaju ako misle da će se Srpska predati”. No, Dodik je sada naveo novi uvjet za vrašanje predstavnika iz RS-a u državne institucije – to nije bio tzv. Inzkov zakon koji je bio i razlogom za takvu blokadu, ali su to sata poljoprivredno zemljište i šume – novi-stari prijepor.

Dodik je istaknuo da Srpska sve svoje aktivnosti provodi u skladu s Ustavom i Daytonskim sporazumom.

“Upoznao sam predsjednika Vučića s trenutnom situacijom u BiH. Situacija je složena, RS se razvlašćuje upornom silom međunarodnog faktora, Ustavni sud BiH oduzima poljoprivredno zemljište Srpske i čine sve da ukinu status Republike Srpske, ali želim istaknuti da mir nema cijenu”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da će Srpska vratiti sve nadležnosti koje su joj otete.

“Ili ćemo unilateralno vratiti, ili ćemo dogovoriti drugi aranžman o tim stvarima. Također, niko u Srpskoj neće gledati kako nelegitimni visoki predstavnik srpskom narodu nameće zakone. Dobili smo čovjeka koji se predstavlja kao visoki predstavnik. Nisam spreman da za Republiku Srpsku žrtvujem mir, ali sam spreman da žrtvujem sebe za Republiku Srpsku. Imate one koji prizivaju neke sankcije, iako ih ja imam od SAD. I one nisu problem, već neki “naši” koji žele ostvariti male političke ciljeve. Nemam namjeru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava – dodao je Dodik.

Dodik je dodao da je prvi korak za ulazak predstavnika RS u zajedničke organe BiH reguliranje pitanja šuma i poljoprivrednog zemljišta.

“Mi želimo sjesti i razgovaramo i ukazati im da konačno shvate da je to ozbiljno i da ne možemo popustiti u smislu da nam se oduzmu poljoprivredno zemljište i šume. Onog trenutka kada to pitanje bude regulirano, stvorit će se prvi korak za to da uđemo u organe BiH”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, povod predstavnika iz RS-a za odluku o nesudjelovanju u radu državnih institucija bio je tzv. Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida, ratnih zločina i veličanja osoba osuđenih za ratne zločite, tako da je ova Dodikova izjava-uvjet novina, a vraćanje nadležnosti RS-a nad poljoprivrednim zemljištem i šumama novi uvjet za povratak u institucije dužnosnika iz RS-a. Pitanje je kako će na to reagirati oporbene stranke iz tog entiteta koji su, zajedno s vlašću predvođenom SNSD-om, potpisali odluku da od 26. srpnja, neće sudjelovati u radu i odlučivanju državnih institucija u BiH, odnosno u Parlamentu BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH upravo zbog tzv. Inzkovog zakona.

Dodik za ostanak EUFOR-a u BiH

Još jedna od zanimljivosti beogradskog sastanka je stajališe Dodika i Vučića kako je potrebno produžiti misiju EUFOR-a, Althea, u BiH,  kojoj ističe mandat u studenom te mora dobiti suglasnost u Vijeću sigurnosti UN-a za produžetak mandata.

“Upoznao sam predsjednika sa stavom da misiju Althea treba produžiti i treba odobriti njeno dalje funkcioniranje. Odluka je na Vijeću sigurnosti UN-a. Mi nemamo ništa protiv da ta odluka bude ista kao prošle godine”, rekao je Dodik.

Vučić: Srbija neće podržati sankcije prema RS-u

“Srbija će se suprotstaviti i biti protiv bilo kakvih sankcija koje bi neko donosio prema RS-u. Neće biti blokade na Drini dokle god sam ja predsjednik Srbije. Dodik je nedvosmisleno rekao da ne postoji nikakav hir Srpske da bilo kome pravi probleme. Možemo pobijeđivati samo ako se dogovaramo, pregovaramo i treba obnoviti dijalog sa svima, moramo razgovarati s Bošnjacima, da se pronađe izlaz iz krize. Molimo ih sve da riješavamo probleme kroz razgovor i dijalog, a sankcije dovode samo do uzavrele atmosfere i puta koji nije dobar. Neće biti blokade na Drini, jer Srbija nikada neće podržati sankcije prema svom narodu”, rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka s Dodikom.

Govoreći o temama o kojima je razgovarao s Dodikom, Vučić je rekao:”Govorili smo o konkretnim projektima. Razgovarali smo o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije i Srpske, do kraja godine očekujemo potpisivanje komercijalnog ugovora o izgradnji auto-puta do Bijeljine, od 18 kilometara, koji će 90 posto financirati Srbija. Želimo i izgradnju auto-puta prema Sarajevu, i želimo tih 90 kilometara od Višegrada do Sarajeva završiti što prije”.

On je rekao i da trenutna energetska situacija prijeti velikom broju zemalja u regiji, ali da će razatrati pripremu zajedničke platforme sa zemljama u regiji, ali i s Rusijom, za izgradnju plinovoda do Banja Luke, a naglasio je i kako vjeruje da će prvi zrakoplovi letjeti s aerodroma Trebinje prije kraja 2023. godine.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da pojedini eurozastupnici traže sankcije za RS, a veliki dio odgovornosti za političku krizu u BiH prebacuju na Srbiju, Vučić je kazao kako to nije veliki problem te da ti zastupnici rade u interesu svojih zemalja, a ne u interesu Srbije. “Njima smeta jaka i razvijena Srbija”, rekao je srbijanski predsjednik.

/Republikainfo.com/

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.