ČIN-ČIN, MALO SU SE ‘ZAGRIJALI’ Prijatelji Čović, Dodik i Vučić uz šampanjac iz Beograda poručili: Za EU

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Razgovor prijatelja”, tako je na svom Instagram profilu napisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučič, na prijateljevanju i radnoj večeri sa srpskim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i članom zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Čović je na svom Twitter nalogu napisao da će sa prvim čovjekom Srbije razgovarati o regionalnoj stabilnosti i suradnji, te europskim perspektivama Zapadnog Balkana. Na ovu radnu večeru nije bio pozvan predsjednik najjače bošnjačke stranke u BiH, Bakir Izetbegović, a sudeći po šampanjcu i zadovoljnim izrazima lica tri politička lidera, njima on nije posebno nedostajao.

No, jasno je da će i ovaj sastanak dvojice bez trećega samo rezultirati daljnjim napetostima u BiH, a posebno u Federaciji BiH gdje vlast dijeli HDZ i SDA..

Također, dok se iz HDZ BiH do sada nisu konkretno određivali niti komentirali najavljeni Paket proširenja i pomoći za zemlje zapadnog Balkana, sada su izišli s priopćenjem o međusobnoj podršci i suradnji, kao i suradnji s europskim partnerima, ali i planom EK o investiciji od 29 milijardi eura za razvoj zemalja zapadnog Balkana. Naravno, ova pomoć biti će uvjetovana ispunjenjem brojnih obzeza i pitanja što je više nego dug put i sa BiH i za EU.

Iz HDZ BiH su o ovome sastanku priopćili:
“Susret je održan kao nastavak regionalnih razgovora, a obuhvatio je europske integracije i perspektivu članstva dvaju zemalja u Europskoj uniji. Dužnosnici su razgovarali o Paketu proširenja Europske komisije te Ekonomsko-investicijskom planu EU-a za Zapadni Balkan. Također, razgovarali su o bilateralnim odnosima te skorom obilježavanju 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Razgovarano je o stanju i saniranju posljedica COVID-19.

Govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, dužnosnici su istaknuli važnost procesa pristupanja Europskoj uniji za održavanje snažne europske perspektive regije, kao i za daljnju transformaciju ka izgradnji razvijenih i stabilnih zemalja. Suradnja s europskim partnerima na tom putu, kazano je, pospješit će željeni napredak.

Uvažavajući opredijeljenost ka pridruženju Uniji, razgovarano je o unaprjeđenju regionalne suradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa. Daljnji razvoj regije i poboljšanje odnosa od velike su važnosti za ostvarenje dugogodišnjih vanjskopolitičkih prioriteta poput EU članstva.

Europski put Bosne i Hercegovine je neupitan, izjavio je dr. Čović, ističući potrebu za novim intenziviranjem napora na europskom putu. Plan za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regiji doprinijet će ekonomskoj konkurentnosti i gospodarskom jačanju.

Plan EU-a vrijedan 9 milijardi eura ponovno je iskazao veliki napor europskih partnera za jačanje Zapadnog Balkana i ubrzavanje oporavka od COVID-19 i ukazao na važnost regionalne suradnje i ubrzanja ekonomske konvergencije s Europskom unijom.

Konačno, povodom 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, dužnosnici su suglasno istaknuli kako je stabilnost Bosne i Hercegovine od velikog značaja za cijelu regiju. Ta stabilnost, naznačeno je, mora uvažavati sve konstitutivne narode Bosne i Hercegovine, njihova prava, opredjeljenja i legitimne političke predstavnike, koji, putem zaštite ustavnopravnog poretka i europskih vrijednosti uvažavanja, trebaju osigurati otklon od stagnacije i osigurati zajednički pomak ka stabilizaciji prilika te ostvarenju EU članstva i dugoročne sigurnosti i napretka”.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.