Cijepili više od 30 milijuna stanovnika, ali ne planiraju pomagati drugim zemljama: “Ako bude viškova, možemo ih podijeliti, no u ovom trenutku ih nema”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Britanija će se usredotočiti na to da cijepi cijelu svoju odraslu populaciju prije nego što višak cjepiva ponudi drugim zemljama, poput susjedne Irske, rekao je u utorak britanski ministar poduzetništva i energetike Kwasi Kwarteng.

Više od 30 milijuna Britanaca primilo je svoje prvo cjepivo protiv COVID-19 u najbržem procjepljivanju u Europi, a namjera je da se cjepivo ponudi svim odraslim osobama do kraja srpnja.

Međutim, Velika Britanija našla se u javnom prijeporu s Europskom unijom, gdje se program cijepljenja odvija puno sporije zbog zastoja u opskrbi cjepivom.

“Mislim da naš fokus treba biti nastojanje da održimo Britaniju sigurnom, želimo također surađivati i s drugim zemljama, no prioritet je da provedemo cijepljenje”, rekao je Kwarteng Sky Newsu.

Rekao je da Velika Britanija surađuje s drugim europskim zemljama kako bi se i njihovo stanovništvo procijepilo te da ovo nije “kompetitivna situacija”.

Međutim, upitan može li Britanija pomoći Irskoj, rekao je: “Ako bude viškova, možemo ih podijeliti, no u ovom trenutku nema viškova te i dalje imamo velik broj ljudi koje moramo cijepiti.”

Britanija je dogovorila kupnju desetaka milijuna doza cjepiva od brojnih dobavljača, a u ponedjeljak je GlaxoSmithKline objavio detalje planova za završni dio proizvodnog procesa do 60 milijuna doza Novavaxova cjepiva za upotrebu u Britaniji.

Britanski premijer Boris Johnson jedan je od 23 čelnika koji su u utorak podržali ideju o postizanju međunarodnog sporazuma koji bi pomogao svijetu da zajedno radi na rješavanju budućih zdravstvenih kriza.

“Danas imamo krizu i potpuno je u redu da se usredotočimo na to da ju pokušamo riješiti u svojoj zemlji i da zaštitimo svoje ljude kako bismo se mogli vratiti normalnom životu”, rekao je Kwarteng.

Share.

Comments are closed.