Bolni pad europske autoindustrije: Prošli mjesec jedan je od najgorih ikad, potop slavnog brenda

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U rujnu u Europi prodano 2,2 milijuna automobila manje nego u kolovozu.

Europska automobilska industrija doživjela je u runu jedan od najgorih padova u svojoj povijesti. Prodaja automobila u zapadnoj Europi u rujnu je pala na 9,7 milijuna vozila s 11,9 milijuna u kolovozu. Nijemci su tako prodali 2,3 milijuna vozila ili najmanje još od sredine 2020. godine. Radi se o oko pola milijuna automobila manje prodanih u odnosu na kolovoz. Prosječna prodaja na njemačkoj nacionalnoj razini u razdoblju 2017.-2019. iznosila je pak 3,5 milijuna vozila. Britanska automobilska industrija doživjela je pak u rujnu najgori mjesec u zadnjih 20 godina prodavši ukupno 1,2 milijuna automobila. Francuski proizvođači pali su s prosjeka od 1,7 milijuna vozila od siječnja do kolovoza na 1,6 milijuna vozila. Prije pandemije, u 2019. godini, prodavali su po 2,2 milijuna vozila mjesečno. U Italiji je pak u rujnu prodano 1,3 milijuna vozila, što je 400 tisuća manje nego u prethodnom mjesecu. Podaci su to organizacije LMC Automotive.

Eksperti procjenjuju kako su razlog pada prodaje prvenstveno zastoji u lancima opskrbe, naročito kad je u pitanju opskrba poluvodičima. Potražnja na tržištu nije problem jer proizvođači ne stignu zadovoljiti narudžbe. Pretežito automobilska industrija pokušava odgovoriti na ovu situaciju tako što dijelove koji nedostaju pokušava većim dijelom iskoristiti u svojim skupljim modelima koji se najbolje prodaju jer na takvim vozilima imaju najviše profitne margine.

Procjene LCM Automotivea govore kako sada više ne vjeruju kako će prodaja u 2021. godini nadmašiti onu u groznoj 2020. godini. Uz to predviđaju da će se problemi u opskrbi nastaviti i tijekom sljedeće godine. S obzirom da postoji relativno snažna potražnja za novim vozilima, može se očekivati rast cijena.

Ako se gledaju velike proizvođačke grupe čini se kako je najlošije prošao Daimler. Kompanija je značajno smanjila procjene ukupne prodaje Mercedes-Benza. U rujnu im se prodaja praktično prepolovila.

 

 

(Izvor: jutarnji.hr)

Share.

Comments are closed.