BiH ekonomski slobodna kao Uganda, otvoriti u njoj tvrtku nemoguća misija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

BiH je dobila ocjenu 59, što je čini “uglavnom ekonomski neslobodnom zemljom”, a isti status dijeli s Ugandom ili Mongolijom. Ukupna ocjena BiH povećana je tek za 0,6 posto, a njezini rezultati su i dalje ispod globalnih i regionalnih prosjeka.

U zadnjih pet godina ekonomska sloboda u BiH je porasla za 1,5 bodova, a upravo ove godine bilježi najbolji rezultat ikad, a on je i dalje ispod prosjeka.

U procjeni se navodi da su BiH potrebne dublje strukturne i institucionalne reforme. Konkretno, nužno je u potpunosti iskorijeniti korupciju, osigurati neovisnost pravosuđa, te dosljednu provedbu prava vlasništva. To bi BiH unaprijedilo na ljestvici ekonomske slobode i prosperiteta.

U procesu javnih nabavki najviše je korupcije i prijevare u Bosni i Hercegovini, procjena je koja navode autori indeksa. Po njima, oko 60 posto institucija u BiH ignorira Zakon o javnoj nabavci, a oko 25 posto ugovora obrađuju putem javnih natječaja.

Uz to, država samu sebe blokira složenim sustavom vlasti, a pokretanje tvrtke u BiH još uvijek traje više od mjesec dana. Stopa nezaposlenosti, osobito među mladima, jedan je od najvećih u regiji. 

Oko 80 posto bankovnog kapitala je u privatnom vlasništvu, a oko 90 posto banaka u stranom vlasništvu, samo su neke rečenice kojima se opisuje BiH.

Susjedne zemlje po indeksu za 2015 su dosta naprednije.

Srbija se domogla praga od 60 bodova te više nije uglavnom ekonomski neslobodna poput BiH i uplovila je u kategoriju ekonomski umjereno slobodne. Tu je i Hrvatska s ocjenom 61,5.

Slovenija je na istoj razini kao Srbija, a Crna Gora(64.7) i Albanija(65.7) su čak naprednije od Srbije i Slovenije.

Zemlje su rangirane na sljedeći način:

Preko 80 bodova – ekonomski slobodne
Od 70 do 80 bodova – uglavnom ekonomski slobodne
Od 60 do 70 bodova – ekonomski umjereno slobodne
Od 50 do 60 bodova – uglavnom ekonomski neslobodne
Manje od 50 bodova – ekonomski represivne

Više na linku: http://www.heritage.org/index/country/bosniaherzegovina

(K.S.P/republikainfo.com)

Share.

Leave A Reply