Anto Nobilo o slučaju Davida Dragičevića kaže da je sve “fake news” i obmana kako bi se srušioDodik, a Feraget na njega odgovara: Laž i populizam

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Izjavio je kako se iz pravničkog tima povukao jer se “istraga o smrti Davida Dragičevića koristi za političke ciljeve”.

“Kad s lažnim tvrdnjama mobiliziraš narod zbog političkih ciljeva, a gdje ti je istraga samo alat, ja sam se povukao. To nije moj rat. Ja sam stranac u BiH, ne bavim se politikom, a ne želim biti negdje gdje se lažne informacije plasiraju. Nažalost, vi novinari nikad niste provjerili ni jednu njegovu tvrdnju. Kažete meni da opstruiram istragu, nikad ga niste pitali na temelju čega to tvrdi. Što sam ja napravio, tužitelj nam je dao cijeli spis. Sugerirali smo što treba napraviti, ali mi ne vodimo istragu, nemamo te ovlasti. Ja nisam mogao opstruirati istragu kad je ne vodim. Mene postupak više ne interesira, ali slučaj Dragičević bit će jedna od najvećih obmana u povijesti BiH”, kazao je Nobilo.

Komentirajući izjavu Ante Nobila da će “slučaj Dragičević biti jedna od najvećih obmana u povijesti“, Ifet Feraget, odvjetnik koji je od početka bio i ostao uz Davora Dragičevića, rekao je:

“Nobilu je sigurno poznato da kao odvjetnik, a pogotovo kao već odavno bivši odvjetnik Davora Dragičevića, ima „obvezu poštovati privilegiju odvjetnik-klijent i povjerljivost podataka kada vodi pravnu stvar koja mu je povjerena, što ga sprječava da odaje tajne javnim organima vlasti ili privatnim licima“ (Konvencija odvjetnika svijeta).

Već je opće poznato da je u predmetu David Dragičević, iako su od samog starta postojale okolnosti koje su ukazivale da se radi o ubojstvu, Okružno javno tužiteljstvo u Banja Luci otvorilo istragu zbog ubojstva tek nakon 100 dana pod velikim pritiskom javnosti u Banja Luci do kojeg je došlo zbog kriminalne konferencije MUP RS od 26. ožujka 2018. godine, na kojoj je ubojstvo Davida Dragičevića prikazano kao zades a sama žrtva David Dragičević je prikazan kao razbojnik i narkoman, što je sve u potpunosti do danas demantirano. Nakon što je anketni odbor, dakle političko tijelo koje vrši kontrolu zakonitosti rada policije, a u ovom slučaju, po odobrenju VSTV, i kontrolu tužitaljstva sačinio svoje izvješže, tužiteljstvo je otvorilo istragu zbog ubojstva Davida Dragičevića protiv NN osobe.

U međuvremenu, tijekom provođenja istrage su pali u vodu svi dokazi koje je MUP RS prezentirao na kriminalnoj konferenciji za tisak 26.03.2018. godine, a sve ovo je potvrdio i Osnovni sud u Banja Luci prilikom donošenja rješenja kojim se odbija produženje pritvora licu Alen Kukić (nema dokaza da David Dragičević bio u toj ulici i nema dokaza da su sa tim navodnim Davidom Dragičevićem tu bila i druga lica sa kojima se mogao sukobiti i koja su ga navodno gurnula u vodu).

Bitno je naglasiti da se u ovom predmetu još uvijek ne vodi adekvatna istraga (isto kao i u slučaju Dženan Memić), a to je istraga koja se mora voditi u onom pravcu u kojem je usmjeravaju upravo okolnosti samog slučaja. Neprovođenjem adekvatne istrage se stvara prostor za špekulacije, odnosno teorije koje nisu povezane sa stvarnim dokazima. U tom prostoru već zapaženo mjesto zauzima odvjetnik Nobilo”.

Nadalje, odvjetnik Feraget komentira i Nobilove riječi “da mu se ne da komentirati Davora Dragičevića koji ni za jednu tvrdnju nije dao dokaz”, smatrajući da Nobilo svojim javnim istupima degradira časnu odvjetničku profesiju.

“Najprije zbog toga što kao odvjetnik, zbog poštivanja etičkog kodeksa ne bi smio javno komentirati okolnosti slučaja u kojem je otkazao punomoć (advocatus non acusat). Drugi, i još važniji razlog, je taj da je istina potpuno suprotna onome što tvrdi Nobilo. Naime, neutvrđeno vrijeme smrti njegovog djeteta daje pravo ocu Davoru Dragičeviću da sumnja da je njegovo dijete oteto, povrjede konstatirane na tijelu djeteta prilikom obdukcije daju pravo ocu Davoru da tvrdi da je njegovo dijete masakrirano (oštećenom pripada pravo pretjerivanja), montirani snimci navodne krađe i dokazi koji su nestali (izvješče mrtvozornika u kojem se kao dan smrti određuje 23.03.2018. godine te da kod Davida nisu pronađeni navodno ukradeni predmeti pa čak ni njegov mobitel itd, zatim okolnost da su nestale gaćice itd.) ocu Davoru daju pravo tvrditi da ove okolnosti ukazuju na moguću povezanost pripadnika MUP RS s ubojstvom (oštećenom pripada pravo pretjerivanja).

Dakle, potpuno sigurno je da se nije dogodio ‘fake news’, kako to sramno populistički tvrdi Nobilo, nego baš suprotno, dogodil su se brojni točni dokazi koji pokazuju da se u ovom slučaju vodi očigledno neadekvatna istraga, koja onda ocu Davoru Dragičeviću (isto kao i ocu Murizu Memiću) daje za pravo da državu ili bilo koga optuži da na taj način zataškava ubojstvo njegovog djeteta.
Na kraju demantiram i preostale neistine koje plasira Nobilo. Netočno je da nam je kao odvjetničkom timu tužitelj dao cijeli spis da ga vidimo, nego nam je ustupljen samo jedan dio dokaza, a preostale dokaze smo tražili u tri pismena podneska i nikada ih nismo dobili (neki ključni dokazi još uvijek nisu niti pribavljeni zbog vođenja neadekvatne istrage). Analogno tome, sasvim je jasno da odvjetnički tim nije izanalizirao spis, kako to lažno tvrdi Nobilo, nego samo dio spisa bez onih ključnih dokaza!”, zaključuje Fereaget.

“Ovome treba dodati da je Nobilo dana 09.11.2018. godine bez odobrenja Davora Dragičevića u 12,30 sati dao izjavu za FTV, koja je istog dana objavljena u drugim medijima a tri dana nakon toga dana 12.11.2018. godine je emitiran taj njegov intervju u emisiji „Mreža“ na FTV. Za sve ovo Nobilo nije imao suglasnost Davora Dragičevića u iznošenju u javnost bilo kakvih činjenica i dokaze u svezi s ubojstvom Davida Dragičevića, a koje okolnosti je Nobilo doznao upravo od Davora Dragičevića i iz samog spisa. Istog dana, dakle 09.11.2018. godine u 14,30 Nobilo je svoju “pravnu analizu”, sačinjenu na osnovu nekompletnih dokaza, predao tužitelju Lepiru, ponovo bez odobrenje i znanja Davora Dragičevića, a tek u 15,30 nakon sastanka sa tužiteljem Lepirom tu svoju “pravnu analizu” Nobilo je predao Davoru Dragičeviću. Ova “pravna analiza” je sačinjena bez dokaza jer odvjetnički tim nije od tužitelja dobio one ključne dokaze koje su tražili, uz napomenu da zbog neadekvatne istrage veliki broj ključnih dokaza još uvijek nije pribavljen.

Iako pravo pripada politici, ne bih se upuštao u komentiranje Nobilovih tvrdnji da „dio naroda u Republici Srpskoj ne vjeruje državi, policiji, politici, a u Federaciji ne vjeruju Dodiku i zato je sve to naišlo na plodno tlo” jer je posao odvjetnika da stranci pruži pomoć pravnim sredstvima.

Dakle, zbog svega ovoga više je nego jasno da je slučaj David Dragičević školski primjer neadekvatne istrage, kojim se krši temeljno ljudsko pravo na život, dok je Nobilova izjava samo novi pokušaj obmanjivanja javnosti”, poručio je Feragat.

Na Facebook grupi Pravda za Davida, Davor Dragičević poručio je “ubojicama da ima odvjetnika za borbu”.

“Hvala ti Ifete, idemo do kraja. Pravda za Davida”, napisao je Davor Dragičević.

Podsjetimo, posmrtni ostaci mladića Davida Dragičevića bit će sljedećeg tjedna ekshumirani s groblja u Banjoj Luci i premješteni u Austriju kako bi tamo po želji njegovih roditelja bili ponovo i trajno pokopani.

Njegovi roditelji prijavili su kako je nestao u noći između 17. i 18. ožujka 2018., a Davidovo tijelo pronađeno je 23. ožujka na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Policija i sudski patolog odmah nakon toga su ustvrdili kako je riječ o nesretnom slučaju, no informacije koje su se naknadno otkrile pobudile su sumnje u njihove nalaze, a obitelj i prijatelji inzistirali su na tvrdnji da je David najprije otet te potom zlostavljan i na kraju brutalno ubijen.

Istraga o ovom slučaju traje i danas, a na valu nezadovoljstva koje je zbog toga nastalo uslijedili su prosvjedi protiv vlasti u Republici Srpskoj, koje je entitetska policija ugušila silom potkraj prosinca prošle godine.

(Izvor: Agencije)

Share.

Leave A Reply