ANARHIJA i EPIDMIOLOŠKI TEROR ‘Stožeraši’ i epidemiolozi već sada revno najavljuju nove mjere, a zašto ne bi bile ukinute ako ima cjepiva?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jedno od rijetkih tema oko kojih bi se mogli složiti hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković je to da bi nakon sezone trebalo ukinuti sve mjere. No, epidemiolozi i čelnici stožera civilne zaštite već najavljuju nove mjere krajem kolovoza i početkom rujna i bez previše čvrstih zakonskih osnova uvjetuju cjelokupan život, ekonomiju i sve ostale pripadajuće društvene segmente. Međutim, u BiH i Hrvatskoj (izuzev onih iz rujna prošle godine u Zarebu) za sada nema ozbiljnih prosvjeda.

Podsjetimo, predsjednik Milanović je kazao: “Zaštitili smo starije ljude. I ako ne dođe do novog virusa, mi smo zaštićeni. Onaj tko se ne želi cijepiti, zašto bi on bio problem za mene ili za vas? Zašto bih ja njemu rekao da se on više ne može liječiti? Ja sam rekao prije Nove godine, onog trena kad bude više cjepiva nego zainteresiranih – gotovo. Nema više restrikcija. Dajmo tom trenutku još 30 dana. Nakon sezone, da nam nadobudni pametnjakovići ne govore da smo divljaci. To je nekakva izlazna procedura i nakon toga gotovo”.

Komentirajući ovu njegovu izjavu, premijer Plenković danas je kazao: “Što se tiče komentara predsjednika Milanovića, ja sam gotovo isto rekao prije na našim internim sastancima, čak bih se s ovim i mogao složiti. Što je poanta? Na nama je odgovornost da gledamo cijelu sliku. Mi moramo voditi računa i o cijepljenima i o necijepljenima, i o oboljelima i zdravima, i poslodavcima i radnicima. Ja bih volio da sezona traje do kraja kolovoza, a onda u 9., 10., 11. i 12. mjesecu da nam dođu naši tradicionalni gosti, dobro informirani”.

Božinović misli suprotno i “moea nešto napraviti”

No, za razliku od njih mnistar unutarnjih poslova i čelni čovjek hrvatskog Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u Dnevniku Nove TV najavio je nove restrikcije za hrvatsko priobalje jer, kaže, ‘brojevi rastu i mi moramo nešto napraviti’.

Nove ‘mjere’ bi na snagu trebale stupiti u ponedjeljak, a odnose se na ograničenja javnih okupljanja i uvođenje covid propusnica kao ulaznica za takve događaje. Restriktivni režim važio bi za sve županije koje su označene narančastom bojom na kontroverznoj karti ECDC-a.

Kada je riječ o javnim skupovima, limite broja ljudi na njima bi određivali lokalni stožeri, a kretali bi se u rasponu od 50 do 1.000 ljudi. Uvjet za sudjelovanje bila bi covid potvrda.

Diljem Jadrana ljeto je rezervirano za mnoge seoske fešte. – Poanta je u tome da gdje se održavaju te fešte, da se one prijave i onda da lokalni stožer zajedno sa županijskim donese odluku mogu li oni to kontrolirati i mogu li pustiti. Ako se ne usuglase onda će Nacionalni stožer, naveo je Božinović.

Na svadbama bi bilo dozvoljeno, kako je rekao Božinović, najviše do 200-300 ljudi, a svi će morati doći s covid propusnicom koja je, tvrdi ministar, ‘jedno visoko jamstvo da će sve proći u redu’ iako se, primjerice, najavljuje da covid potvrde neće biti tako visoko jamstvo za cijepljene državljane Ujedinjenog Kraljevstva od kojih će se, izgledno je, za dolazak u RH zahtijevati i negativan test.

Ravnateljica ZZJZ ŽZH-a očekuje promjenu za 15-ak dana

Mnogi epidemiolozi već sada najavljuju zabrinutost. Među njima je i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH dr. Andrea Jurić.

“Epidemiološka situacija u Zapadnohercegovačkoj županiji je stabilna, ali bi se stanje moglo promijeniti u idućih 15-ak dana”, rekla je ona za agenciju FENA.

Najavila je i sjednicu županijskog Stožera civilne zaštite koja će se održati sutra, a na kojoj će se analizirati trenutno stanje na području ove županije. ”U četvrtak je sjednica Stožera na kojoj ćemo dogovoriti strategiju. Što se tiče epidemiološke situacije za sada je sve u redu. Imali smo jučer dva slučaja zaraze koronavirusom i to je više nego što je uobičajeno u posljednje vrijeme, a radi se o jednoj obitelji. Sada je stanje stabilno, ali smo u iščekivanju problema u narednih petnaest dana” kazala je Jurić.

Kada je riječ o epidemiološkim mjerama, kazala je kako se stanje, barem zasad, neće mijenjati. ”Za sada neće biti pooštravanja mjera. Međutim, bit će razmatrane mjere koje će se eventualno uvesti prve kada dođe do problema, odnosno do pogoršanja epidemiološke situacije. Očekujemo da će se to dogoditi do kraja kolovoza”, naglasila je dr. Jurić.

No, pogoršanje epidemiološke situacije već krajem kolovoza i početkom rujna najavljuju mnogi epidemiolozi već od prvih dana srpnja, unatoč činjenici da je cjepivo otkriveno i da u mnogim zemljama postoji u dovoljnim količinama, ali i da je sve manje zainteresiranih za cijepljenje.

/Republikainfo.com/

 

 

 

Share.

Comments are closed.