U FBiH još 1 slučaj, u RS-u 7 novooboljelih

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Bosni i Hercegovini je danas potvrđeno novih osam slučajeva zaraze korona virusom – sedam u Republici Srpskoj i jedan u Federaciji BiH, te sada broj zaraženih u BiH za sada je 185. Jedna osoba je iz Banja Luke, dvije iz Gradiške, tri iz Kozarske Dubice, jedna iz Doboja, i jedna je sa područja Općine Ilidža.

U Federaciji BiH, prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo FBiH za sada je ukupno 62 potvrđena slučaja. Utvrđeni su uvezeni slučajevi iz Italije, Njemačke i Srbije. Lokalna transmisija na području tri županije: Hercegovačko-neretvanske županije, Unsko-sanske županije i Bosansko-podrinjske županije. Dva veća klastera vezana za događaj u Konjicu (do sada 23 potvrđena slučaja, evidentirana 3. generacija kontakata) i slučaj u Mostaru (7 potvrđenih slučajeva). U USŽ evidentirana su 3 klastera, a otkriveni su i novi klasteri u Zapadnohercegovačkoj i Sarajevskoj županiji. U FBiH do sada je ukupno tri smrtna slučaja.

U HNŽ-u je u proteklih 24 sata urađeno ukupno 18 testiranja, od toga šest je pozitivnih: dva iz Mostara, tri iz Širokog Brijega i jedan iz Gruda

Prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ- danas je rekao da su evidentirana dva klastera, jedan iz SKB Mostar gdje još nije otkrivren nulti pacijent te jedan s područja mostarske zračne luke, odnosno, Agencije BHANS-a gdje su zaražene dvije osobe i poznat je nulti pacijent u osobi gospođe iz Banja Luke te da je u SKB Mostar trenutno smješteno sedam pacijenata od kojih su tri na respiratoru.

“Od tri kalstera imamo dva nulta pacijenta. Na aerodromu se radi o gospođi iz Banja Luke, dok je drugi slučaj iz Srbije u poduzeću Igman. Nemamo nultog pacijenta samo na ovaj slučaj u Mostaru, a tu je u tijeku istraga”, rekao je dr. Avdić.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.