Trump privremeno zabranio izdavanje viza radnicima i studentima iz inozemstva

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik SAD Donald Trump odlučio jesuzbiti emigraciju i obustaviti izdavanje viza radnicima i studentima iz inozemstva, a kao razlog je naveo “pandemiju koja čini da Amerikanci ostaju bez poslova”, javlja Glas Amerike (Voice of America).

Do kraja godine se neće izdavati radne H-1B vize, kao u studentske J-1 vize, a zabrana vrijedi i za L-1 vize koje se izdaju menadžerima multinacionalnih korporacija. Zabrana se odnosi i na H-2B vize koje su se izdavale za privremene poslove. Te vize će i dalje moći dobiti poljoprivrednici, zdravstveni radnici, oni koji rade u industriji hrane, čuvaju djecu ili pomažu starijima. Zabrana će biti i za tražitelje azila kojima će, dok čekaju odluku o azilu, biti zabranjen rad godinu dana. To se ne odnosi na one koji već žive u SAD.

Bijela kuća ovu odluku pravda time da je nužno zaštititi radnike u SAD koji gube poslove uslijed pandemije, a radnici iz inozemstva bi mogli popuniti 525 tisuća radnih mjesta.

Više od 45,5 milijuna Amerikanaca je tražilo pomoć za nezaposlene od sredine ožujka, što čini četvrtinu radno sposobnog stanovništva. Ipak, broj onih koji primaju državnu pomoć se smanjuje jer su se mnogi vratili na posao.

Trumpovi kritičari, međutim, kažu da predsjednik koristi ovu situaciju kako bi ostvario svoje obećanje i smanjio emigraciju u SAD.

Velike poslovne korporacije i manje tehnološke kompanije, kao i Američka trgovinska komora, usprotivili su se zamrzavanju viza i kažu da su mnogi radnici iz inozemstva ključni za obavljanje određenih poslova, te da bi njihovo odsustvo moglo usporiti ekonomski oporavak nakon pandemije.

Trumpova administracija je priopćila i da produžava zabranu na izdavanje zelenih karti za još 60 dana – koja je uskoro trebala prestati vrijediti. Iz ove zabrane, koja je ciljala na prekid spajanja obitelji, ipak su bili izuzeti članovi najbliže obitelji.

Ove zabrane imaju ograničeni, ali trenutni učinak, budući da su konzulati SAD diljem svijeta zatvoreni za većinu rutinskih izdavanja viza – zbog pandemije.

Nedavno istraživanje javnog mnijenja koje su proveli Washington post i Univerzitet u Merilendu pokazalo je da 65% Amerikanaca podržava zamrzavanje programa za emigrante tijekom pandemije koronavirusa. Među njima, u većoj mjeri to podržavaju republikanci, u manjoj demokrati.

(Izvor: VOA)

Share.

Comments are closed.