Šarović: Nećemo podržati prijedlog SNSD-a i HDZ-a o Ustavnom sudu BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šarović je kazao da je ranije bilo dogovorena zamjena trojice stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH, ali on tvrdi da je taj dogovor političkih lidera u Banja Luci izigran jer su predložili drukčije zakonsko rješenje.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i državni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirko Šarović najavio je danas da neće podržati Prijedlog zakona o izboru sudaca Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Europskog suda za ljudska prava. Taj zakonski prijedlog upućen je u parlamentarnu proceduru jučer od državnih zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Srpskog kluba nije bio na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pojašnjavajući takav stav Šarović je kazao da je ranije bilo dogovorena zamjena trojice stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH, ali on tvrdi da je taj dogovor političkih lidera u Banja Luci izigran jer su predložili drukčije zakonsko rješenje. Podsjetio je da je dogovoreno da bi se u budućnosti, ako zakon bude usvojen, tri dosadašnja strana sudca birala na način da bi jednog birala Narodna skupština RS-a, a ostala dva birala bi se iz Federacije BiH.

“Tu se testira principijelni pristup kada je u pitanju zakonodavstvo. Oni su se na nekom drugom sastanku opredijelili da dosadašnja tri strana suca bira Predsjedništvo BiH i potvrđuje Dom naroda PSBiH. To je učinjeno nakon novog dogovara s HDZ-om”, tvrdi Šarović.
Predsjedateljica Kluba zastupnika SNSD-a Snježana Novaković Bursać tvrdi da je zakon upućen u redovnu parlamentarnu proceduru, napominjući da je potpuno u skladu s preporukama Europske komisije te da je zasnovan na Ustavu. U današnjoj izjavi za novinare kaže da se predsjednici oporbenih stranaka iz RS-a u državnom parlamentu nisu odazvali pozivu na taj sastanak, odnosno nije bilo prilike da se o novom prijedlogu razgovara.

“To je samo jedan od njihovih alibija da bi se udovoljilo njihovim centrima odlučivanja i upravljanja njihovim postupcima, a ne odgovorom pred javnošću i narodom Republike Srpske”, zaključila je Novaković Bursać. Taj zakon proizvod je, kaže, pokušaja da se identificira odgovornost sudaca u domaćim institucijama jer ustavnu nadležnost RS-a da bira dvoje sudaca je nemoguće, ističe, promijeniti te je bez izmjena Ustava nemoguće napraviti rješenje da Narodna skupština RS-a bira troje ako u Ustavu piše da bira dvojicu sudaca.

Predloženi zakon predviđa da mandat stranih sudaca koje je do sada birao predsjednik Europskog suda za ljudska prava prestaje danom stupanja na snagu tog zakona, a predviđeno je da novi sudci budu, prije svega, državljani BiH, pravnici od ugleda u svojoj struci i u društvu, da ih bira Predsjedništvo, a da izbor potvrđuje Dom naroda.

Problem u vezi sa stranim sudijama u Ustavnom sudu ponovo je došao u žižu javnosti nakon što je Ustavni sud neustavnim proglasio dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske jer tretira državnu imovinu. Nakon toga sazvana je sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojeno nekoliko zaključaka od kojih se jedan odnosi na obustavu odlučivanja o svim pitanjima na državnoj razini.

(Izvor: FENA)

Share.

Comments are closed.