Ruski veleposlanik u BiH piše da je Rusija protiv širenja NATO-a u BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov kazao je da Rusija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost BiH, ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, a u kršenju statusa i prava konstitutivnih naroda i entiteta vidi ozbiljnu prijetnju budućnosti multinacionalne BiH.

Reagirajući na pisanje pojedinih medija, koji pozivajući se na izvještaj odbora u Senatu SAD-a, tvrde da Rusija podriva suverenitet BiH, Ivancov je naglasio da Rusija surađuje s BiH i na središnjoj razini i s entitetima i sa županijama i općinama, prenosi SRNA.

“Radimo sa sva tri naroda i predstavnicima ostalih. Mi surađujemo s predstavnicama svih vjera. U čemu je onda problem? Je li u tome da se naši, daytonski pristupi ne poklapaju sa zadacima, postavljenim iz inozemstva s ciljem revizije osnovnih principa izgradnje BiH?”, upitao je Ivancov.

On je u autorskom tekstu za “Glas Srpske” naglasio da je Rusija protiv takve revizije, te u kršenju statusa i prava konstitutivnih naroda i entiteta vidi ozbiljnu prijetnju budućnosti multinacionalne BiH.

Ivancov je upitao je li možda problem u tome što Rusija dobro surađuje s Republikom Srpskom i njenim rukovodstvom.

“Naši posebni prijateljski odnosi s Republikom Srpskom jesu činjenica. Ne samo da ih ne krijemo, već ih i visoko cijenimo i razvijamo na svaki način. I to se radi bez narušavanja interesa bilo koga. Spekulacije o ‘podrivanju suvereniteta’ BiH, blago rečeno, nemaju ništa s realnošću”, naveo je Ivancov.

On je istaknuo da su “ove varljive spekulacije očito namijenjene uvođenju šire javnosti u zabludu, stvaranju atmosfere napetosti radi rješavanja nekih vlastitih zadataka”.

Ivancov je dodao da je Rusija protiv širenja NATO-a, koji “jest agresivni vojno-politički blok, i koji stvara podjele u Europi i podriva opću europsku stabilnost i sigurnost”.

“NATO je iz čisto političkih egoističkih interesa, na vlastitu inicijativu, kršeći međunarodno pravo, bombardirao gradove i mostove, civilnu infrastrukturu, prouzročio patnju nevinih civila, ne oklijevajući je koristio osiromašeni uranij, kontaminirao ogromna područja ovdje na Balkanu, čije će se posljedice na zdravlje svih vas i nas osjećati još stoljećima”, naveo je Ivancov.

Ivancov je poručio da “BiH kao suverena država ima prav (ne)približiti nekome, te da u društvu BiH ne postoji konsenzus o integraciji u NATO”.

“Pokušaji da se ‘progura’ integracija BiH u NATO, koji podrivaju temelje funkcioniranja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima, dovode u pitanje sigurnost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja jamaca mirovnog sporazuma ima pravo i obvezu na to ukazati i raditi u korist bezuvjetnog pridržavanja daytonskih principa”, zaključio je Ivancov u svom autorskom tekstu za ‘Glas Srpske’, prenosi SRNA.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.