Priebe o bh. pravosuđu: Ne bore se protiv ozbiljnog kriminala, služe političkim pokroviteljima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Povodom 4. sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju održanog u Bruxellesu, danas je Reinhard Priebe predstavio Europskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima BiH glavne nalaze Izvješća nozavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prave u BiH.

Izvješće eksperata je rezultat “Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH”, koja se tijekom 2019. godine bavila temeljnim uzrocima nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, a u okviru Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

U izvješću je problematizirano je funkcioniranje vladavine prava u BiH, prenosi Klix.ba.

“Problemi sustavne vladavine prava se ne pojavljuju samo unutar pravosuđa, oni utječu i na sva druga područja. Da bi društvo bilo uspješno u suzbijanju korupcije, potrebna je kultura integriteta. Kao važna komponenta vladavine zakona sustava, postojeća nadzorna i preventivna tijela moraju obavljati svoje dužnosti uz odlučnost i odgovornost. Štoviše, civilno društvo i mediji igraju važnu ulogu u jačanju vladavine zakona, što je na impresivan način pokazano u javnosti”, navodi se u zaključcima izvješća.

Priebe u ovom izvješću kao ekspert EU navodi da je potrebno uspostaviti povjerenje u pravosuđe.

“Potrebna su znatna poboljšanja na području civilnog i kaznenog pravosuđa. Potrebni su konkretni rezultati. Postupci u oblasti građanskih parnica su previše naporni, složeni i formalno im treba previše vremena. Pravosuđe u BiH se ne bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije”, zaključak je izvješća.

Nadalje, on navodi da se VSTV široko doživljava kao neprihvatljiva snaga u pravosuđu koja služi utjecajnim osobama, “raznim interesima i političkim pokroviteljima”.

Europska unija je pozdravila ovo stručno izvješće.

“Nalazi stručnjaka ukazuju na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini. Europska unija poziva sve političke lidere u BiH, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nositelje pravosudnih dužnosti da se odmah počnu baviti nalazima izvješća i odgovarajućim ključnim prioritetima koji su identificirani u Mišljenju komisije. Zahtjevi građana za pravdu, koji su naglašeni u izvješću, se moraju saslušati i ozbiljno razmotriti. U pitanju je kredibilitet pravosuđa, kao i političkih vlasti. EU ih poziva da ispune očekivanja građana koji žele i zaslužuju neovisan, pošten i učinkovit pravosudni sustav. Razgovor o nalazima ovog izvješća treba nastaviti. Članovi pravosudne zajednice, političkih vlasti i građani bi se trebali uključiti u reformu pravosuđa i pratiti aktivnosti koje će uslijediti nakon objavljivanja Izvješća putem ‘Platforme Pravo na Pravdu’, koja je pokrenuta tijekom javne debate ‘Pravo na Pravdu’ održane 20. studenoga 2019. godine”, priopćeno je iz EU.

Dalje se ističe da je EU spremna osigurati nužne daljnje korake povodom nalaza iz Izvješća, uključujući osiguravanje jačeg nadzora provjere integriteta.

Izvješće možete pročitati OVDJE.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.