Preminuo general HVO-a Dragan Ćurčić

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

General HVO-a Dragan Ćurčić, bivši  zapovjednik PPN-a “Ludvig Pavlović” HVO-a i dozapovjednik Vojske Federacije BiH iznenada je preminuo u 55. godini života u svom domu u Mostaru.

Posljednji ispraćaj pokojnika kreće u podnedjeljak 2. prosinca u 13:45 sati ispred Gradske mrtvačnice ‘Bijeli Brijeg’, a sahrana u Čapljini na groblju Sv.Franje u 15:30 sati.

Rodio se 1. rujna 1965. u selu Janjcu kod Zenice, BiH. Po zanimanju je profesionalna vojna osoba. Srednje školovanje imao je u Zagrebu, gdje je pohađao opću srednju vojnu školu od 1980. do 1984. Od 1984. do 1988. pohađao je vojnu akademiju kopnene vojske, smjer pješaštva.

Dvije je godine pohađao opći smjer u Beogradu te je dvije godine specijalizirao pješaštvo u Sarajevu.

Dragan Ćurčić (Janjac, Zenica, 1. rujna 1965.) je bio zapovjednik PPN-a “Ludvig Pavlović” HVO-a. Rođen je 1. rujna 1965. u selu Janjcu kod Zenice, BiH. Školovao se u Zagrebu (Vojna akademija kopnene vojske) i Beogradu i Sarajevu (specijalizacija pješaštva).

Ćurčić je iz JNA pobjegao početkom 1992. godine, a potom se u Vrgorcu pridružio Božanu Šimoviću, Anti Jelaviću i Nijazu Batlaku – Daidži (Mate Šarlija) u pukovniji “Kralj Tomislav” osnovanoj u Vrgorcu u studenom 1991. godine odlukom državnog vrha Hrvatske.

Pripadnici brigade “Kralj Tomislav” bili su Hrvati i Bošnjaci s područja Hrvatske i BiH. Iz Pukovnije “Kralj Tomislav” nastala je postrojba za posebne namjene “Ludvig Pavlović” čiji je Ćurčić zapovjednik postao nakon pogibije Božana Šimovića u operaciji “Bura” na Hodovskoj visoravni. PPN “Ludvig Pavlović”, čiji je Ćurčić bio zapovjednik, dala je nemjerljiv doprinos akcijama i operacijama HVO-a za vrijeme Domovinskog rata u BiH, a Ćurčić je kasnije postao i članom Glavnog stožera HVO-a.

Nakon Daytona bio je dozapovjednik Zajedničkog zapovjedništva Vojske Federacije BiH.

Protiv Ćurčića se vodio kazneni postupak u predmetu “Hrvatska samouprava” zbog navodnog podrivanja vojne moći Federacije BiH kada su Ante Jelavić, tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH, i izaslanici Hrvatskog narodnog sabora osnovali “Hrvatsku samoupravu” kao privremeni oblik samozaštite Hrvata u BiH nakon stvaranja nelegitimne i nelegalne vlasti Alijanse za promjene i tzv. Barryjevih i Petritscheviih amandmana na Ustav FBiH. Optužba je na kraju bila odbačena.

U listopadu 2009. godine u Haagu je svjedočio u korist generala Slobodana Praljka. Iza pokojnog Ćurčića ostale su supruga i dvoje djece.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.