Ponovno prosvjedi u gradovima u Srbiji, Vučić kaže da “prosvjeduju sinovi tajkuna jer ne mogu na more”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diljem Srbije se i večeras održavaju prosvjedi. U većim gradovima okupilo se nekoliko tisuća prosvjednika koji prvenstveno prosvjeduju protiv režima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučić.

Više stotina građana okupilo se u subotu večer ispred Narodne skupštine u Beogradu na petoj večeri prosvjeda. U Novom Sadu održana je prosvjedna šetnja tokom koje su na kratko blokirane policijska stanica “Stari grad” i Varadinski most. Prosvjedi se održavaju i Nišu, Čačku, Zrenjaninu, javlja N1 Srbija.

Policija je na Terazijama u Beogradu od grupe mladića oduzela Molotovljeve koktele i plinske maske, objavio je Tanjug.

Na prosvjedu su se ponovo okupile različite grupe građana, od grupa mladih, obitelji, kako javljaju reporteri N1, do onih koji koji se protive politici predsjednika Vučića u svezi s Kosovom, vjernika koji prosvjeduju zbog potapanja valjevske Gračanice, do raznih drugih grupa s različitim uvjerenjima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u petak navečer iz Pariza, komentirajući prosvjede u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije, da nasilnici neće pobijediti, te da će ih većina biti uhićena, a država Srbija pokazati da je demokratska.

Vučić je za komercijalnu provaldinu TV Pink rekao kako građani ne bi trebali brinuti zbog prosvjeda, naglasivši da će Srbija pokazati da je demokratska država. Na pitanje što je crvena linija, Vučić je za rekao da je to “ugrožavanje života ljudi”.

On je ocijenio da su “jučer i danas sve maske pale”, ustvrdivši kako se policija danas povukla, ali je došlo do tučnjave među prosvjednicima te da na prosvjede dolaze pojedini ljudi koji samo žele nekoga ozlijediti.

Vučić je naglasio da državne institucije “imaju pregled igre” i da “službe rade svoj posao”, te da su već uhićeni pojedinci povezani s inozemnim čimbenicima.

Srbijanski predsjednik zanijekao je da je država ubacila svoje elemente da bi se potaknulo nasilje, ustvrdivši da su prosvjedi “protuzakoniti i neprijavljeni”, te da ima i inozemne umiješanosti.

Vučić je ustvrdio da prosvjede ne podržava 95 posto ljudi, te da su građani “siti i traže da država prekine prosvjede”, ali je istaknuo kako Srbija mora pokazati da je demokratska država.

Vučić je pozvao ljude da zbog koronavirusa ne idu na prosvjede, konstatirajući da na prosvjedima “ipak ima i normalnih ljudi”.

Smatra kako je “ovdje riječ o tajkunima i njihovoj djeci koji liječe svoje frustracije, jer ne mogu ići na more”, javlja B92.

Podsjetimo, tijekom jučerašnjih prosvjeda u Beogradu ozlijeđeno je 14 policajaca i 19 prosvjednika, a uhićen je 71 demonstrant, među kojima ima i državljana Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Tunisa, priopćio je u subotu direktor srbijanske policije Vladimir Rebić.

 

(Izvor:Agencije)

Share.

Comments are closed.