Otkazana sjednica Skupštine HBŽ-a – SNSD spasio HDZ od Hrvata – Špirić “neće koalirati sa restlovima”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Otkazana je za danas najavljena sjednica Skupštine Livanjske županije (HBŽ) na kojoj je trebala biti imenovana nova županijska vlada. U obrazloženju, koje je potpisao predsjednik županijske Skupštine Jozo Ćosić (HDZ 1990), navedeno je da je “sjednica odgođena zbog nesporazuma u Klubu Srba u svezi sa imenom ministra iz Kluba srpskog naroda”.

Na ovo je reagirao potpredsjednik SNSD Nikola Špirić.

“Svaki pokušaj konstituisrnja vlade u Livanjskom županiji i skupštinske većine u kojem su dezavuirani jasni stavovi SNSD-a, unaprijed je osuđen na propast”, rekao je Špirić.

On je za agenciju SRNA kazao da “nije riječ ni o kakvom nesporazumu unutar Kluba Srba, kako je naveo predsjednik županijske Skupštine Јozo Ćosić”.

“Riječ je o pokušaju vrbovanja i političkog soliranja pojedinaca, što stranka ne može tolerirati. Klub SNSD-a i općinski odbori Drvara, Glamoča i Bosanskog Grahova ostaju privrženi jasno iskazanim stavovima rukovodstva i organima SNSD-a”, rekao je Špirić.

Prema Špirićevim riječima, “SNSD kao najjača politička stranka ne može i neće koalirati sa restlovima drugih političkih partija”.

Podsjetimo, danas je mandatar za sastavljanje nove vlade Ivan Vukadin, inače bivši HDZ-ovac i sada predsjednik novoosnovanog Hrvatskog nacionalnog pomaka (NHP) trebao predložitim inistre za novu županijsku vladu, no sjednica je otkazana.

Dok je iz HDZ-a BiH istaknuto da ta stranka neć podržati novu vladu, a članovima koji ju podrže priprijetila sankcijama, predsjednik Skupštine Jozo Ćosić najavio je da će “vladu potvrditi i pet zastupnika HDZ BiH koji su još uvijek samo formalno-pravno zastupnici HDZ-a BiH”, kao i da “postoji sporazum i sa SNSD-om koji je potpisali u prostorijama HDZ 1990 i koji stoje iza potpisanog da će vladu podržati u punom kapacitetu”. Ćorić je rekao da će podršku imati i od SDA s kojima također imaju sporazum.

Međutim, sudeći prema Špirićevim riječima da “SNSD kao najjača politička stranka ne može i neće koalirati sa restlovima drugih političkih partija”, pri čemu je otvoreno i uvrjedljivo aludirao na “restlovima” iz HDZ-a BiH poput Vukadina ili HDZ 1990, za pet dana, za kada je zakazana nova sjednica, bit će toga puno jasnije.

Podsjetimo i na to da je predsjednik SNSD Milorad Dodik kazao da je s predsjednikom HDZ-a dogovorio zajedničko djelovanje u HBŽ-u i očito je da se taj dogovor, barem što se tiče stranaka, na djelu. Međutim, jasno je i postojanje političkog soliranja nezadovoljnih pojedinaca s kojim, kako se čini, imaju problema i SNSD i HDZ BiH.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.