Novalić na saslušanju negirao sve optužbe, prije nekoliko dana saslušani Miličević i dr. Pehar, ali kao svjedoci

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

On je, kako tvrde izvori Avaza, rekao da nije bio ni upoznat s sastankom sada već bivšeg šefa kabineta Hasana Ganibegovića sa odvjetnikom Fahrudina Solaka, Kadrijom Kolićem.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, koji je sinoć privedn u SIPA-i, tijekom ispitivanja u ovoj policijskoj agenciji negirao je sve navode koji mu Tužiteljstvo BiH u aferi teškoj 10,5 milijuna maraka stavlja na teret, doznaje ‘Avaz’.

Prema informacijama “Avaza” iz izvora bliskih istrazi, Novalić je rekao da nije znao za odnose “Srebrene maline” i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), kao ni činjenicu da su postajala dva ugovora o nabavci respiratora, koja su oduzeta tijekom pretresa. Za ove informacije, kako je rekao istražiteljima i tužiteljima doznao je iz medija. Ni njemu navodno nije jasno kao su se pojavili ugovori s dvije vrste respiratora.

On je, kako tvrde Avazovi izvori, rekao da nije bio ni upoznat s sastankom sada već bivšeg šefa kabineta Hasana Ganibegovića s odvjetnikom Fahrudina Solaka Kadrijom Kolićem i Fikretom Hodžićem koji se dogodio prije 15 dana, zbog čega je bio ljut i tražio je navodno pojašnjenje. Ali, za sada je nepoznata uloga upravo Ganibegovića koji je saslušan u Tužiteljstvu kao svjedok. O tome nije govorio.

Klix.ba piše da će Tužiteljstvo BiH do sutra ujutro predložiti određivanje jednomjesečnog pritvora za premijera FBiH Fadila Novalića, direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića.

Novaliću se najviše spočitava upravo ta sjednica odnosno zaključak Vlade FBiH. Tužitelji smatraju da je zaključak Vlade bio mimo zakona o javnim nabavkama u jednom od zaključaka. Novaliću se stavlja na teret da je on ishodio da sredstva od 10,5 milijuna KM se dodijele Federalnoj upravi civilne zaštite kako bi se kupila medicinska oprema.

Tim tužitelja sumnjiči premijera Federacije BiH da je dio kriminalnog plana za dolazak do desetak milijuna KM. Sada se postavlja pitanje, ako je plan i postojao, gdje je u tom lancu dopremijerka Jelka Milićević koja je i zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite.

“Ako je točno da je postojao kriminalni plan, mimo Jelke Miličević taj plan ne bi mogao proći”, ispričao je za Klix.ba izvor blizak istrazi.

Saslušani i Miličević i Pehar

Dopremijerka i ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Milićević prije 10 dana je saslušana u Tužiteljstvu BiH u okviru predmeta “Respiratori”, potvrđeno je za Klix.ba od izvora bliskih istrazi. Iako se o ovoj informaciji danima nagađalo za ovaj portal potvrđeno je kako je Miličević iznijela sva svoja saznanja tužiteljima državnog tužiteljstva u vezi s kontroverznom nabavkom 100 kineskih respiratora koje je Federalna uprava civilne zaštite za 10,5 milijuna KM kupila preko poduzeća “Srebrena malina”.

Miličević inače vrši i dužnost zapovjednice Federalnog stožera civilne zaštite, a ona je svojevremeno potpisala prvobitnu raspodjelu respiratora, koja je stavljena izvan snage nakon što je otkrivena afera.

Izuzev Miličević iz Vlade FBiH tužitelji su ispitali i Fadila Novalića, koji je uhićen u četvrtak večer, te njegovog šefa ureda Hasana Ganibegovića i tajnicu Editu Kalajdžić. Kako doznaje Klix, prije pretresa prostorije Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Tužiteljstvu BiH je ispitan i direktor Davor Pehar koji se nekoliko sati zadržao s tužiteljima. Pored njega ispitano je još nekoliko zaposlenika Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Oni su saslušani u svojstvu svjedoka.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.