Nova runda zatezanja oko izbora u Mostaru: Čović bi u ‘paketu’, a SDA odgovara – ništa bez OHR-a

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

”Ukoliko HDZ BiH nastavi sa ovakvom politikom, smatramo da se izbori u Mostaru mogu održati samo na osnovu odluke međunarodne zajednice, odnosno Ureda visokog predstavnika, jer na osnovama koje iznosi Dragan Čović, to je nedovoljno i u suštini neostvarivo”, reakcija je iz Gradskog odbora SDA Mostar kao odgovor na najnovije istupe predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića oko izmjeni Izbornog zakona ali i formiranju federalne vlasti.

Iz mostarskog SDA izričiti su da ”u slučaju Mostara ne može i ne smije biti parcijalnih rješenja”.

”Posljednji istupi predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića, u kojima se tvrdi da će lokalni izbori u Mostaru navodno biti održani sigurno ove godine, ali opet u okviru nekakvog ‘paketa’, jasno potvrđuju da HDZ BiH i dalje inzistira na polovnim rješenjima i bez jasnih mehanizama, kojima bi se osigurale i druge neophodne promjene, kao što je promjena gradskog Statuta”, navodi se u njihovom priopćenju za javnost.

“Politički dogovor oko samog tehničkog provođenja izbora neće biti dovoljan, ukoliko se Mostar uporno veže za druge razine vlasti s kojima nema nikakve veze i ukoliko se samo održe izbori i popuni Gradsko vijeće radi pukog zadovoljavanja forme. SDA Mostara ostaje privržena sveobuhvatnom pregovaračkom procesu, svjesna da politička kriza predugo traje i da se rješenje za Mostar u interesu svih građana mora pronaći”, zaključuje se u priopćenju mostarskog SDA.

Ova reakcija uslijedila je nakon što je predsjednik najjačke hrvatske stranke u BiH, HDZ BiH, Dragan Čović, u intervjuu za Agenciju FENA, kazao da se “pitanje izbora u Gradu Mostaru treba riješiti u paketu s Domom naroda u FBiH i izborom članova Predsjedništva BiH, kako bi se relaksirali odnosi i vratilo povjerenje, primarno između bošnjačkog i hrvatskog naroda”.

”Dogovoreno je da treba usuglasiti izbor 35 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara, izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH i dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH. Vodimo intenzivne razgovore, danas prije svega na razini SDA-HDZ i s našim partnerima s kojima činimo koaliciju na razini BiH i entiteta. Meni se čini da je realno postaviti plan do kraja trećeg mjeseca da taj posao završimo. Prije svega, ja ću danas javno kazati, sigurno će biti organizirani izbori u Mostaru 2020. godine. Taj problem će se riješiti, to je sasvim izvjesno. I to u za to predviđenim zakonskim rokovima. Dakle, prije vremena kada Središnje izborno povjerenstvo proglašava izbore za ovu godinu”, kazao je Čović.

Share.

Comments are closed.