Merkel: Zemljama Zapadnog Balkana dati jasnu perspektivu članstva u EU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u Europskom parlamentu obrazložila program njemačkog predsjedavanja EU i istaknula da “treba težiti napretku za zemlje Zapadnog Balkana kojima treba dati perspektivu ulaska u članstvo”.

Kancelarka Merkel je navela da Njemačka, kao predsjedavajuća EU, do kraja godine teži pokretanju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i “u krajnjem slučaju i Albanijom”, a ponovila je da je bitno i partnerstvo s Afrikom, posebno kad je riječ o pritisku migranata, javlja BETA.

Angela Merkel je kazala da Europska unija mora djelovati odlučno i solidarno, pomažući najviše onim zemljama koje su najteže pogođene posljedicama pandemije korona virusa te je posebno istaknula važnost usvajanja velikog financijskog plana podrške od 750 milijardi eura, čemu su bitno doprinijeli Njemačka, Francuska i Europska komisija, uz pomoć koje će cjelokupna Unija dobiti iz višegodišnjeg proračuna više od tisuću milijardi eura.

“Europskoj uniji je potrebna snažna vanjska i sigurnosna politika u trenutku kada Europa i svijet preživljavaju korijenite potrese i promjene”, rekla je njemačka kancelarka i stavila do znanja da je Europskoj uniji potrebno transatlantsko partnerstvo s Amerikom.

Ali, kako je ukazala Angela Merkel, “riječ je o transatlantskom savezništvu čije su članice europske zemlje i u kojem one puno više moraju računati na sebe same”.

“Svjetski poredak se mijenja nevjerojatnom brzinom i na nama je spoznaja kakvu Europu želimo, je li to Europa slobode identiteta u razdoblju mondijalizacije”, istaknula je ona.

Europa mora do 2050. godine imati na zakonskoj obvezi utemeljen preobražaj zaštite prirodne sredine, uz prelazak na ekonomiju i energetiku bez zagađivanja okoline i poduzeća oslonjena na inovacije, dodala je.

Angela Merkel je kao treći prioritet njemačkog predsjedavanja Unijom naglasila temeljit prelazak na digitalnu, numeričko gospodarstvo, predočivši da se ljudi u Europi nikako ne smiju bojati da će time biti žrtvovani milijuni radnih mesta, već naprotiv – bit će više sigurnosti za cijelu EU.

Njemačka kancelarka je objasnila da se Europa posljednjih godina suočila s velikom ovisnošću od drugih svjetskih centara kad je riječ o digitalnoj, numeričkoj tehnologiji, a potrebe su naglo povećane.

“Zato je životno važno da Europa stekne numerički, digitalni suverenitet kad su u pitanju vještačka inteligencija, kvantna fizika… a zato moramo osigurati i svoju obranu od ciber kriminala i kampanja dezinformacija”, stavila je do znanja Merkel.

I, kako je predočila, demokraciji je potrebna istina i otvoren uvid u zbivanja, čime se onemogućavaju i laži i populizam, uključujući sadašnju krizu pandemije korona virusa, javlja BETA.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.