Macron spreman deblokirati europski put Sjeverne Makedonije i Albanije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u subotu da će podržati otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pristupanju EU-u, ako Europska komisija u ožujku pozitivno ocijeni napredak tih država.

Francuska je prošle godine blokirala početak pregovora s te dvije balkanske države tražeći se da prije toga promijeni metodologija pregovora i da Skopje i Tirana učine više u borbi protiv korupcije.

“Čekamo izvješće u ožujku…ako rezultati budu pozitivni i ako bude postojalo povjerenje moći ćemo otvoriti pregovore”, rekao je Macron na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

Pariz je u listopadu prošle godine blokirao otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom. Sjeverna Makedonija je kandidatkinja za članstvo od 2005. i da bi uklonila blokadu Grčke čak je promijenila naziv države.

Većina zemalja članica Unije i čelnici europskih institucija nazvali su blokiranje balkanskih zemalja “povijesnom pogreškom”, između ostaloga, i zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije na Balkanu.

Europska komisija (EK) je početkom veljače predložila novu i strožu metodologiju pregovora o pristupanju EU-u, što je bio uvjet Francuske za otvaranje pregovora sa S.Makedonijom i Albanijom.

Hrvatska, koja u prvoj polovini 2020. predsjeda EU-om, organizira u svibnju u Zagrebu samit EU-zapadni Balkan na kojem bi zemlje istočne Europe trebale dobiti jasnu perspektivu članstva u Uniji.

(Izvor: HINA)

Share.

Comments are closed.