Lagarde: Gospodarstvo EU-a dramatično pada

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čelnici EU-a moraju brzo usvojiti plan o oporavku od koronakrize jer gospodarstvo dramatično pada, upozorila je u petak čelnica Europske središnje banke (ECB) prema tvrdnjama dužnosnika i diplomatskih izvora.

Koplja se u EU lome ponajprije oko toga treba li oporavak zemalja članica poduprijeti bespovratnom pomoći, povoljnim zajmovima ili kombinacijom ta dva instrumenta.

Opciji bespovratne pomoći protivi se štedljiva četvorka koju čine Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska, a najglasnije je zagovaraju Italija i Španjolska, uz podršku Francuske.

Christine Lagarde upozorila pak europske lidere u govoru videovezom da moraju preuzeti vodeću inicijativu u procesu oporavka.

“Gospodarstvo EU-a dramatično pada”, kazala je Lagarde prema tvrdnjama izvora.

Pokazatelji signaliziraju da će gospodarske aktivnosti u eurozoni u drugom tromjesečju pasti nekih 13 posto, kazala je čelnica ECB-a, potvrdivši bančine procjene o padu BDP-a eurozone u ovoj godini za 8,7 posto, te oporavku u 2021., uz procijenjenu stopu rasta od 5,2 posto.

Najdublji pad gospodarstva u povijesti EU-a još se nije u potpunosti manifestirao na tržištima rada, naglasila je Lagarde, dodajući da bi stopa nezaposlenosti u eurozoni mogla poskočiti na 10 posto.

Zato čelnici EU-a moraju brzo usvojiti plan oporavka kako bi preuzeli vodeću ulogu u tom procesu, poručuje ona.

Financijska su tržišta još uvijek relativno mirna jer očekuju odlučne poteze, naglašava znakovito Lagarde.

(Izvor: HINA)

Share.

Comments are closed.