Kaznena prijava protiv glasnogovornika UNO-a: Sumnjiči se da je naplaćivao troškove za odvojen život i putovanja – živio u Banja Luci, “pisao” da je u Sarajevu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijeli su jučer, 22. rujna 2020, kaznenu prijavu protiv glasnogovornika Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratka Kovačevića zbog sumnje da je ovu instituciju oštetio za oko 63.000 maraka jer je kao mjesto boravka prijavio Istočno Sarajevo, a živio u Banja Luci te tako naplaćivao putne troškove kao i troškove za odvojeni život.

– Protiv osobe R. K. podneseno je izvješće o počinjenom kaznenom djelu Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je počinio kazneno djelo pronevjera u službi i kazneno djelo pranje novca. Osumnjičeni se tereti da je u svojstvu načelnika Odjela za komunikacije UNO BiH u dužem periodu od institucije u kojoj radi naplaćivao putne troškove i naknadu za odvojeni život, iako na to nije imao pravo – potvrđeno je medijima iz SIPA-e.

Pojasnili su da je osumnjičeni kao mjesto boravka prijavio Istočno Sarajevo i stoga naplaćivao putne troškove i naknadu za odvojeni život.

– Istragom je utvrđeno da osumnjičeni u svom vlasništvu ima dvije stambene jedinice u Banja Luci te da je u jednoj od njih i boravio sve vrijeme za koje je od UNO naplaćivao putne troškove i naknadu za odvojeni život, čime je UNO oštetio za oko 63.000 KM. Inspektori UNO su istraživali i navode da je R. K. nezakonito koristio službeno vozilo u dane vikenda, ali ti navodi su odbačeni, jer je ustanovljeno da on ima pravo na dvadesetčetverosatno korištenje službenog vozila, navedeno je iz SIPA-e.

Prema tvrdnjama izvora ‘Glasa Srpske’ iz vrha UNO, inspektori ove policijske agencije prije nekoliko mjeseci su završili istražne radnje u ovom predmetu, ali zamjenik direktora UNO Đuro Knežević je odugovlačio sa slanjem izvješća o počinjenom kaznenom djelu protiv Kovačevića.

– Predmet je bio u ladici, dok se s njim nije upoznao novi direktor SIPA-e Darko Ćulum, koji je naredio da izvješće bude poslano tužiteljstvu. Što se tiče SIPA, inspektori su završili posao i sada tužitelji trebaju odlučiti hoće li donijeti odluku o obustavi istrage ili podignuti optužnicu. U svakom slučaju ovo nije jedini slučaj gdje se na isti način nanosi šteta institucijama, jer veliki broj dužnosnika i državnih službenika radi isto što i Kovačević. Javna je tajna da brojni dužnosnici u institucijama BiH odmah po dolasku na dužnost kupe nekretninu u Sarajevu ili Istočnom Sarajevu u kojoj borave, a kao mjesto boravka prijave Banja Luku, Zenicu, Mostar ili drugo mjesto iz kojeg dolaze i naplaćuju putne troškove i naknadu za odvojeni život – objašnjava sagovornik ‘Glasa Srpske’.

On dodaje da je podnošenje kaznene prijave protiv glasnogovornika UNO svojevrsna opomena svim dužnosnicima da prestanu sa spomenutom praksom, jer u suprotnom biti na meti SIPA-e.

Kovačević je za “Glas Srpske” kratko rekao da nije upoznat sa prijavom SIPA-e i da ne želi komentirati dok ne dobije službenu potvrdu.
Također, Kovačević je u telefonskom razgovoru FTV rekao da ga nitko nije zvao i da nije upoznat s predmetom. “Nisam vidio o čemu se radi niti me je bilo tko pitao o tome. Znam da nisam ništa prekršio i da mi je savjest čista. Vidjet ću šta mi se stavlja na teret”, rekao je Kovačević za FTV.

 

/Republikinfo.com/

Share.

Comments are closed.