HDZ BiH, SNSD i HDZ 1990 neće podržati Vukadinovo formiranje vlade u HBŽ-u, HDZ-ovcima koji podrže zaprijećeno izbacivanjem iz stranke

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Hrvatska demokratska zajednica BiH neće podržati najavljeno formiranje Vlade u HBŽ-u, danas su izvjestili iz te stranke. Ovakav stav HDZ-a BiH dolazi dan nakon vijesti da je predsjednik Skupštine HBŽ-a Jozo Ćosić, inače HDZ-ovac Devedesetke, zakazao sjednicu Skupštine 17. rujna kada bi mandatar za sastavljanje nove vlade Ivan Vukadin, inače izbačeni HDZ-ovac, a sada predsjednik novoosnovane stranke ‘Hrvatski nacionalni pomak’ trebao predložiti ministre za novu županijsku vladu. Ćosić je izjavio da će za Vukadinovu vladu glasati i zastupnici HDZ BiH.
S obzirom da je predsjednik SNSD Milorad Dodik kazao da je s predsjednikom HDZ-a dogovorio zajedničko djelovanje u HBŽ-u, jasno je da Vukadinovu vladu neće podržati ni SNSD. Međutim, iz reakcije i ŽO HDZ BiH HBŽ-a dade se iščitati da će se suradnji HDZ-SNSD, barem štose ove županije, pridružiti i HDZ 1990, za koji iz HDZ-a tvrde da neće podržati Vukadinovu vladu. Iz ‘Devedesetke’ još nema očitovanja. Inače, korijen geneze krize vlasti u HBŽ-u je u unutarstranačkim previranjima u HDZ-u BiH koje su rezultirale izbacivanjem nekoliko istaknutih članova stranke.
HDZ BiH: Nećemo podržati Vukadinovu vladu, a HDZ-ovcima koji ju podrže sankcije

“Obaviješteni od Županijskog odbora HDZ-a BiH HBŽ-a, kako je Skupština ove županije utvrdila termin održavanja sjednce, na kojoj bi se navodno trebala potvrditi nova Vlada HBŽ-a, obavještavamo javnost kako Hrvatska demokratska zajednica BiH i njeni zastupnici neće podržati najavljenu Vladu niti biti dio takve potencijalne skupštinske većine. Informacija koja se pojavila u dijelu medija, kako će većinu u Skupštini Hercegbosanske županije, između ostalih činiti i HDZ BiH, nije točna”, priopćili su iz HDZ BiH.

Nadalje, iz te stranke ističu: “Ukoliko će neki zastupnici sudjelovati u radu, onda će sudjelovati na osobnu odgovornost i sa osobnim stavom, a nikako kao zastupnici koji su dobili mandat na Općim izborima 2018. godine kao kandidati HDZ BiH.

Zastupnici HDZ-a BiH neće podržati formiranje nove Vlade, bez predhodne suglasnosti i odluke Predsjedništva HDZ-a BiH i Županijskog odbora HDZ BiH HBŽ-a, kao i potpisanog koalicijskog sporazuma između stranaka koje će činiti novu većinu.

Pozivamo sve dužnosnike HDZ-a BiH Hercegbosanske županije da se drže Programa, Statuta i Odluka svih stranačkih razina.

Svi oni koji se ne budu pridržavali Odluka Predsjedništva HDZ-a BiH te učine težu povredu Statuta HDZ BiH, biti će politički sankcionirani ili isključeni i brisani iz članstva HDZ-a BiH, priopćeno je i priprijećeno iz HDZ BiH.

ŽO HDZ HBŽ tvrdi da Vukadinovu vladu neće podržati ni HDZ 1990

Nešto jasnija slika stanja i koalicija dade se iščitati iz priopćenja Županijskog odbora HDZ BiH HBŽ-a iz kojeg tvrde da podršku novoj vladi neće dati ni – HDZ 1990.

“Jučer, 09.09 2020. godine smo obaviješteni da je Rukovodstvo Skupštine HBŽ utvrdilo termin održavanja sjednice Skupštine HBŽ na kojoj bi trebala po dnevnom redu biti potvrđena nova vlada HBŽ_a koju će predložiti Ivan Vukadin. Predsjednik Skupštine HBŽ Jozo Ćosić je u izjavi za javnost rekao da će novu Vladu glasati i zastupnici HDZ-a BiH. Ta izjava nas nije iznenadila jer od osoba koje ne prežu ni od čega da bi ostvarili svoj cilj ništa drugo i ne treba očekivati. Izjava da će novu Vladu podržati zastupnici koalicije HDZ_a BiH i HDZ-a 1990 je jedna VELIKA laž, i nije istina da je HDZ BiH u bilo kakvoj koaliciji o formiranju nove vlade sa Ivanom Vukadinom”, reagirali su priopćenjem iz ŽO HDZ BiH HBŽ-a.

Ponavljaju da “HDZ BiH HBŽ NEĆE glasati za vladu Ivana Vukadina i ne podržava one koji se služe
neistinama, prevarama i drugim nečasnim radnjama radi ostvarivanja vlastitih interesa”.

“Najveća prijevara je kada te izaberu glasači jedne stranke, a ti im , kada ti više ne trebaju okreneš leđa. To je urađeno od strane onih koji su u Skupštini HBŽ izabrani na listi HDZ-a BiH HBŽ, a danas daju potporu Ivanu Vukadinu i njegovoj vladi. ŽO HDZ BiH HBŽ se ograđuje od tih zastupnika i njihovih postupaka jer oni više nisu dio HDZ_a BiH HBŽ i sa njima HDZ BiH nema više ništa. Samo zastupnici koji poštuju Statut i odluke stranačkih tijela su zastupnici HDZ_a BiH i imaju punu potporu u svom radu od strane svih tijela stranke, navodi se u priopćenju ŽO HDZ BiH HBŽ.

Podsjetimo da je tijekom ovotjednog posjeta Mostaru i mostarskim srpskim političkim strankama i udrugama, kao i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao da je sa Čovićem dogovorio zajedničko djelovanju u Hercegbosanskoj županiji, potom kako će “raditi zajedno i nastaviti raditi vezano za Dom naroda i Zastupnički dom”, jasno da podršku Vukadinovoj vladi neće dati ni SNSD.

Za HBŽ se, tako, i nakon skoro dvije godine nakon izbora, nastavlja neizvjesnost oko formiranja nove vlade.

Više o svemu pročitajte OVDJE.

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.