GORAŽDANSKA PRIČA Kako izaslanik Edim Fejzić koji se izjasnio kao Hrvat, kupuje glasove na izborima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svoje buduće glasače Fejzić je primao u prostorijama stranke kako bi ih novcem uvjerio da je on najbolji izbor za Goražde. “Ima amidža, ima strina, ima amidžična …”, nabrajao je Fejziću potencijalne glasače Žurnalov svjedok. Žurnal je objavio i ekskluzivnu snimku kako Fejzić daje novac za glasove. Tužiteljstvo se o ovom primejru korupcije još nije izjasnilo.

Izborni dan 2018. godine se približavao i Edim Fejzić više nije imao vremena za mjere opreza. Svoje buduće glasače počeo je primati u prostorijama stranke kako bi ih novcem uvjerio da je on najbolji izbor za Goražde, ekskluzivno je objavio Žurnal.info.

“Ima amidža, ima strina, ima amidžična …”, nabrajao je potencijalne glasače Žurnalov svjedok.

Stigao je do broja šest. To su novi glasači koji bi na izborima trebali staviti ‘X’ ispred imena Edim Fejzića, koji je bio na drugom mjestu liste “Goraždanska priča”.

“To je za ovih novih šest”, kaže im Fejzić, dajući Žurnalovom zaštićenom svjedoku 100 maraka.

Svjedok je koju sekundu ranije nabrojao i to da će za Fejzića glasati njegov punac, punica i još četiri osobe. Broj glasača iz jedne obitelji tako se popeo na 12. Stotinu konvertibilnih maraka bila je samo jedna tranša koju je Fejzić predao svom glasaču, ne znajući da ga snimaju.

“Obveza nam je bila da mu uslikamo listić”, potvrdit će svjedok u razgovoru za Žurnal.

Kako slučajno ne bi pogriješili, Fejzić je glasačima koje je podmitio osigurao reklamni materijal u kojem su navedene detaljne upute kako glasati za njega. I Žurnalov izvor je dobio taj materijal što se vidi na snimku. Uglavnom, prema potvrđenim izbornim rezultatima Općih izbora 2018. godine Edim Fejzić je osvojio 319 glasova što je bilo dovoljno da postane zastupnik u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona.

S obzirom na to da se izjasnio i kao Hrvat, Fejzić je, kao jedini zastupnik tog konstitutivnog naroda u Skupštini BPK, u veljači 2019. godine postao i izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Istovremeno, trgujući sa SDA u Goraždu je postao i dio parlamentarne većine u tom kantonu. U raspodjeli vlasti, ‘Goraždanska priča’ je u Vladi BPK dobila Ministarstvo unutarnjih poslova gdje je za ministricu postavljena Nizama Rišljanin, dvadesettrogodišnja Goraždanka bez ijednog dana radnog staža.

Fejzić je, prema informacijama Žurnala, upravo tražio MUP BPK kako bi kontrolirao policijske istrage i kako bi se zaštitio od kaznenog gonjenja zbog dugogodišnje trgovine uticajem u korupcije poput ove na snimku.

Političku karijeru Edim Fejzić počeo je kao kadar ‘Narodne stranke radom za boljitak’. Nakon što je ta politička partija propala, on uspijeva preuzeti ‘Stranku dijaspore BiH’, da bi u konačnici osnovao politički subjekt poznat kao ‘Goraždanska priča’. Već drugi mandat uzastopno Fejzić je izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, piše Žurnal.

Inače, podsjetimo da je Fejzić, na pitanje kako to da se izjašnjava Hrvatom, svojedobno kazao: “Ja se od početka pišem kao Hrvat i normalno da, vi dobro znate, da i u Hrvatskoj i u BiH postoji 300.000 Hrvata islamske vjeroispovijesti”.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.