Drlje: Mostar je, za razliku od Sarajeva, jedini multietnički grad na Balkanu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dalibor Drlje, član Županijskog odbora HDZ BiH i savjetnik ministra MUP-a HNŽ-a i nekadašnji novinar, jedan je od medijski najprisutnijih članova ove stranke. Njegova reakcija u javnosti uslijedila je zbog “sarajevske percepcije” njegova rodnog grada, Mostara kao ‘grada slučaja’.  “Za razliku od Mostara, koji se konstantno negativizira, u Sarajevu su jedino multietnički i multinacionalni migranti”, kaže on.

“Zahvaljući kvazi sarajevskim medijima od Mostara se konstantno pokušava napraviti grad slučaj i podijeljen grad. U tome, naravno, sudjeluju i mediji mostarskog ‘Goblensa’, namjerno nisam rekao Gobelsa, nego sam spomenuo propalog mostarskog političarčića poznatog po kradji goblena. Oni pokušavaju Mostar prezentirati kao podijeljen grad, a Sarajevo kao meku multikulturalizma”, oštra je reakcija Dalibora Drlje.

“Da se razumijemo, u Mostaru izuzev kvazi podjele ovih medija i kvazi propalih opozicijskih strančica i nema većih podjela. Mostar je grad za pohvalu i primjer svijetu kako se zajednički može i hoće”, smatra Drlje.

Kao neke od svjetlih primjera suradnje nabraja: “Winter will, mostarski zimski grad. Jedinstven multinacionalan i uspješan. Procjenjuje se da ga posjetilo više od 100.000 ljudi. Hrvatsko narodno kazaliste i Narodno pozorište, zajednički rade toliko projekata. Dalje, sportski kolektivi. Prvo Sportski savez koji je jedinstven i multinacionalan. Onda klubovi – HŠK Zrinjski u kojem godinama zajedno igraju Hrvati, Srbi i Bošnjaci i donose radost pobjeda našem gradu. HKK Zrinjski – košarka sa sva tri naroda. – HKK Student – također igraju Hrvati, Bosnjaci i Srbi. I naravno MNK Stari grad Staklograd koji je uz HŠK Zrinjski najprepoznatljiviji po multietničnosti, kao i rezultatima, jer su ova dva kluba u zadnjih 10 godina svojim rezultatima obilježila nogometnu scenu u BiH. I ono što je posebno za naglasiti je da u svim navedenim klubovima nikada nije bili ni najmanjih ekscesa ili nešto slično. Što je za svaku pohvalu”, zaključuje Drlje.

On, na kraju kaže:” Za razliku od Mostara, koji se konstantno negativizira, u Sarajevu su jedino multietnički i multinacionalni migranti”.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.