Bakir Izetbegović o privođenju Novalića: Sve upereno protiv Bošnjaka, zašto nisu privedeni Miličević, Pehar i Mandić?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA tzv. ratnom retorikom i spominjući zapovjednu odgovornost, reagirao je na privođenje premijera Fadila Novalića. Iz njegove reakcije dade se iščitati da za privođenje premijera Novalića Izetbegović krivi HDZ BiH, a glavnu  tužiteljicu Tužiteljstva BiH Gordanu Tadić smatra pristranom i sklonom Hrvatima i Srbima.

“Pozivam Tužiteljstvo BiH da hitno izađe u javnost sa dokazima protiv Novalića i da se ne skriva iza fraza o ‘potrebama tajnosti zbog zaštite istrage’. Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije RBiH” reagirao je predsjednik SDA.

Izetbegović se poslužio i ‘ratnom retorikom’ te je postavio tezu: “Ukoliko je premijer Fadil Novalić priveden zbog afere ‘Respiratori’ po ‘komandnoj odgovornosti’, zašto nisu privedeni i ispitani i ministar zdravlja Vjekoslav Mandić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar, šefica Kriznog stožera i ministrica financija Federacije BiH Jelka MiliČević? Jedino što ih odvaja, i očito amnestira u odnosu na Fadila Novalića, je to što pripadaju istom narodu kao i tužiteljica Tadić. Što nisu Bošnjaci“, zaključio je Izetbegović u svojoj reakciji.

On nadalje kaže kako “tužiteljici Tadić sigurno ne pada na pamet da zbog afere vezane za nabavku poljske bolnice od strane Vlade RS-a pozove na svjedočenje premijera RS-a, da mu oduzme mobilni telefon i zadrži ga u pritvoru”.

“Takvo poniženje je skoro nezamislivo, zar ne, jer on nije Bošnjak. Tužiteljstvo BiH je na protuzakonit način, kukavički amnestiralo rukovodstvo RS-a koje je izvršilo flagrantan udar na odluku Ustavnog suda i organiziralo protiuustavan referendum pred izbore 2018 godine. Naočigled domaće i međunarodne javnosti slučaj je zataškan. Možemo zamisliti što bi se dogodilo s Bošnjacima da su napravili sličnu stvar”, kazao je prvi čovjek SDA.

On nastavlja s kritikama na račun glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH: “Tužiteljica Tadić uporno izbjegava procesuiranje  predmete dokazanih teških zločina nad Bošnjacima koje je Tužiteljstvu BiH proslijedio Haški tribunal kao prioritetnu “A listu”, eskivirala je aferu “Potkivanje” s jasnim dokazima protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, amnestirala aferu oslobađanja ratnog zločinca Marka Radića od državnog ministra pravde Josipa Grubeše itd. Kriterij je jasan – počinitelji nisu Bošnjaci”.

“Vrijeme je da se Bošnjaci zamisle nad navedenim činjenicama, i da ne sudjeluju u samodestrukciji koja vodi ka udaru na ustavnopravni poredak i položaj Bošnjaka u BiH. Neka se upitaju zašto nitko nije procesuiran za desetine tisuća projektila ispaljenih u višegodišnjoj opsadi Goražda, a general Ramiz Dreković odgovara za dva projektila ispaljena na Kalinovik? Drekoviću se sudi pred Sudom BiH dok general Novak Đukić odgovoran za pobijenu mladost na tuzlanskoj kapiji slobodan šeta Beogradom!”, naveo je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.